1 / 4

Honderden mensen nemen afscheid van Ilkay, Freya en Mitch

Zaterdagvoormiddag hebben honderden familieleden, vrienden en kennissen afscheid genomen van Ilkay Wageneire (15), Freya Toujour (16) en Mitch Loots (23) uit Leopoldsburg tijdens een gezamenlijke herdenking. De drie behoorden tot de zeven dodelijke slachtoffers van het dramatische ongeval vorig weekend op de E314 in Zonhoven.

tmas

De grote aula van crematiecentrum De Tesch in Hasselt was te klein om alle aanwezigen plaats te bieden, dus werd een tweede aula ingericht waar het herdenkingsmoment ook gevolgd kon worden. Maar ook daar moesten nog mensen blijven rechtstaan. Onder de aanwezigen ook Wouter Beke, burgemeester van Leopoldsburg. Het werd een lang, maar ingetogen afscheidsmoment waarbij getuigenissen van familie en vrienden de lievelingsmuziek van de overleden jongeren afwisselden. Gedurende de hele herdenking werden tientallen foto's op een groot scherm getoond. Selfies met guitige gezichten, partyfoto's, stuk voor stuk beelden van jonge mensen die volop van het leven genoten hebben.

Engel

Na een akoestische versie van 'Sleepwalking' van Bring Me The Horizon waren er teksten voor Mitch. Een pakkende getuigenis was er van zijn moeder en stiefvader: "Als ik de verhalen hoor die rondgaan, dat stond je voor iedereen klaar. En dan snap ik wel dat je soms geen tijd had voor ons. Ik heb spijt dat je niet altijd mijn raad hebt opgevolgd en dat ik je soms te streng heb willen opvoeden. Maar zoon, ik wilde je behoeden en je erop wijzen dat het leven niet gemakkelijk is", zei stiefvader Eddy. "We hebben mooie tijden beleefd. Ik moet nu afscheid nemen zoals ik al met vele mensen heb moeten doen, maar voor jou, mijn zoon, komt dat afscheid echt wel veel te vroeg. Ook je zus mist je enorm. Ze is dolend in de straten achter jou op zoek. Bescherm haar maar, want je bent nu haar engel." Waarna Mitchs favoriete song volgde: 'Gangsta's Paradise' van rapper Coolio.

"Sociaal beestje"

Uit de getuigenis over Freya bleek dat ze als kind een frêle meisje met blonde haren was, maar uitgroeide tot een tiener die goed wist wat ze wilde. "Je had een open persoonlijkheid en was niet beschaamd om te tonen wie je was. "'Ik ben wie ik ben en niemand kan dat veranderen', zei je altijd trots." Ze hield ervan om met haar vader te gaan vissen en met haar mama festivals te bezoeken, en ze was verzot op tekenen. "Je was een sociaal beestje, steeds op zoek naar nieuwe vrienden. Je sprak altijd iedereen aan. En het spreekwoord 'Uit het oog, uit het hart' bestond voor jou niet. Dat gaan we nu ook niet doen, we zullen je altijd blijven missen." Haar fotoreeks werd muzikaal ondersteund met haar lievelingsliedje 'Amaranthine' van de Zweedse groep Amaranthe.

Dromen van roem

Ook voor de levenslustige Ilkay waren er mooie woorden. "Altijd goedlachs en vol overgave. Je ging uit eigen beweging kaarten met je grootouders, dat sierde je. Het beeld van jou met die typische baseballpetten en oorbellen zal ons altijd bijblijven. Je had een droom, je wilde beroemd worden. Een bekende rapper zijn met de hele levensstijl die erbij hoort. Mooie wagens, juwelen en een grote villa. Genieten van het leven. Je hebt ervoor gezorgd dat we altijd aan je zullen denken wanneer wij rapmuziek horen. Voor ons ben je al onsterfelijk geworden." Ook Ilkays favoriete song werd gespeeld terwijl zijn foto's op het scherm verschenen: 'Show Me' van Kid Ink feat. Chris Brown.

Na de herdenking in het crematorium in Hasselt werden de assen van de overleden jongeren overgebracht naar het kerkhof in Leopoldsburg voor hun laatste rustplaats.

RD, Foto's TP/HBvL