Vrijwilligers helpen kinderen veilig oversteken

De stad Mechelen heeft 23 vrijwilligers bereid gevonden om de oversteekplaatsen aan twaalf scholen te bemannen. Ze vervangen op de meeste plaatsen de gemeenschapswachten. Die hebben door besparingen ook andere taken gekregen.

Van Haezendonck Sven

In het najaar van 2013 polste de stad bij alle schooldirecties naar de nood aan een gemachtigd opzichter. Twaalf scholen reageerden. "Andere scholen werkten al met vrijwilligers, bijvoorbeeld ouders", zegt schepen van Preventie Walter Schroons (CD&V). In november waren vijftien vrijwilligers met een opleiding gestart. Dat bleek onvoldoende om er overal eentje te posteren. "Samen met de scholen zijn we blijven zoeken naar vrijwilligers. Met succes. Wij hebben nu zelfs een wachtlijst", stelt Schroons.

In totaal kan de stad nu een beroep doen op 23 vrijwilligers. Vijf daarvan werden opgeleid door de Landelijke kribbe in de Maurits Sabbestraat. "Door de specifieke verkeerssituatie in de stationsbuurt, een gevolg van de grote werkzaamheden daar, werken wij aan Colomaplus niet met vrijwilligers. Samen met de lokale politie zorgen daar nog steeds de gemeenschapswachten voor de goede gang van zaken", legt schepen Schroons uit.

Elke gemachtigd opzichter heeft bij de Mechelse politie een opleiding gekregen. Nadien volgde een theoretische en een praktische proef. Per toezicht krijgen de vrijwilligers een vergoeding van 5 euro.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio