Opnieuw twee doden in Oekraïne

Een pro-Russische militant en een voorbijganger zijn tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen in Charkov, ten oosten van Oekraïne, tijdens een schietpartij tussen radicale nationalisten en pro-Russische militanten. Dat meldt een bron bij de politie. Vijf personen, onder wie een politieagent, raakten gewond.

Volgens een eerste reconstructie van de feiten, zouden de pro-Russische manifestanten vrijdagavond samengekomen zijn in het centrum van Charkov, waar ze vanuit een wagen beschoten werden. De manifestanten zouden vervolgens de wagen gevolgd zijn en gezien hebben dat de inzittenden een gebouw binnenliepen waar zich de lokalen bevinden van een rechtse radicale groepering.

Toen de manifestanten het gebouw probeerden binnen te dringen, openden de nationalisten het vuur. De ordetroepen kwamen snel ter plaatse en het kwam tot opstoten tussen de agenten en de nationalisten, die zelfs drie mensen een tijdlang gijzelden. Uiteindelijk werd een dertigtal personen van de twee groepen opgepakt.

Sinds de verdrijving van president Janoekovitsj in februari, zijn in het Russischsprekende oosten en zuiden van het land steeds vaker opstoten van geweld tussen aanhangers van de vroegere regering en nationalisten. Donderdag kwam nog een 22-jarige pro-Oekraïense manifestant om het leven in Donetsk. De spanning stijgt bovendien in de aanloop naar het referendum van zondag op het schiereiland Krim.

De Russische minister voor de Mensenrechten Konstantin Dolgov riep de Oekraïense regering zaterdag naar aanleiding van de schietpartij op om de nationalistische groepen onwettelijk te verklaren. "De Banderagroepen in Oekraïne zouden verboden moeten worden, omdat ze aanzetten tot etnische haat", zei hij. "De arrestaties van de neofascisten in Charkov moeten het begin zijn van een grote neutralisatieoperatie. De extremisten die oncontroleerbaar zijn geworden, moeten gestraft worden."

Belga, Foto Reuters

Nu in het nieuws