In Het Gasthuis begint eerste van reeks oorlogsexpo's

In het gemeentelijk museum Het Gasthuis opent op zondag 16 april de tentoonstelling ?Duffel in 1914: aan de vooravond van de oorlog'. Deze expo is de eerste in een reeks museumexpo's rond het oorlogsverleden van Duffel.

Van Rompaey Chris

"De tentoonstelling zoomt in op het dorpsleven anno 1914. Duffel stond toen nog met één voet in de negentiende eeuw. Maar de gemeente had tegelijkertijd toch al heel wat in zijn mars om mee te drijven met de technologische en economische ontwikkelingen van de volgende eeuw", zegt schepen van Cultuur en Museum Nora Bertels (Groen).

Op de tentoonstelling zie je foto's en objecten uit de vooroorlogse periode.

Er wordt vooral aandacht besteed aan de Duffelse industrie zoals de papierfabriek Papeteries Morrees, de nikkelfabriek Fonderies de Nickel de la Nèthe, steenbakkerij Ter Elst en de chocoladefabriek Renaux. Behalve chocolade produceerde die ook melkbloem, naar eigen zeggen het beste kindervoedsel.

De expo staat natuurlijk ook stil bij het dagelijkse leven van de Duffelse bevolking. "Van vrijen en trouwen tot het stichten van een gezin. Een gemiddeld gezin telde in die tijd trouwens maar vier of vijf kinderen. Dat kwam door de hoge kindersterfte en het feit dat mensen laat trouwden", verduidelijkt museummedewerker Ria Moens.

De expo loopt tot 29 juni en is open op zondag en woensdag van 14 tot 17u.

Toegang: drie euro. Gratis voor Duffelaars en kinderen tot twaalf jaar.

Info: 015.32.11.39, museum@duffel.beChris VAN ROMPAEY
Foto JoDW


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio