"Communicatiesysteem vermist vliegtuig opzettelijk uitgezet"

Het communicatiesysteem van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines is vermoedelijk uitgezet toen het vliegtuig zich nog in het Maleisische luchtruim bevond. Dat meldt de Maleisische premier Najib Razak zaterdag tijdens een persconferentie. De premier benadrukt wel dat er geen bewijzen zijn dat het vliegtuig gekaapt werd.

tmas

Razak verklaarde daarenboven dat het vliegtuig met 239 passagiers aan boord zijn route gewijzigd had, en waarschijnlijk in westelijke richting gevlogen is, over het Maleisische schiereiland. "Deze acties wijzen op een opzettelijke daad van iemand in het vliegtuig", klinkt het.

Het vliegtuig zou nog uren gevlogen hebben nadat het van de radar verdween, aldus Razak. Satellieten gaven aan dat de laatste communicatie plaatsvond op 8 maart om 08.11 uur, terwijl het vliegtuig rond 01.30 uur van de radar verdween. Speurders onderzoeken nu hoe ver het toestel nog gevlogen heeft in de tussentijd, aldus de premier.

"In tegenstelling tot berichten in de media dat het vliegtuig gekaapt zou zijn, wil ik duidelijk stellen dat we nog steeds alle mogelijkheden aan het onderzoeken", benadrukte de premier. "We beëindigen de zoekoperaties in de Zuid-Chinese Zee en evalueren nu waar we onze middelen gaan inzetten. We werken met de juiste landen om alle relevante informatie te verzamelen om te zoeken.".

De zoektocht naar brokstukken concentreert zich nu op de Indische Oceaan, ofwel in een noordelijke corridor die zich uitstrekt tussen de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand ofwel in een zuidelijke corridor, van Indonesië tot het zuiden van Indische Oceaan.

Belga, Foto Photo News