dEUS geeft nostalgisch concert in Cartoon's

Een concert om de buurtcinema te steunen of een try-out voor een heus optreden een nacht later in Brussel? Wat zou het? De passage van dEUS, vrijdagnacht in het café van Cinema Cartoon's, was een heerlijk nostalgische trip voor iedereen die de jaren 90 mocht meemaken.

tmas

Stap mee twintig jaar terug in de tijd. Tom Barman is de voorman van een Antwerpse bandje dat het helemaal zou gaan maken. In het keldercafé van Cinema Cartoon's in de Kaasstraat organiseert hij ook optredens van Belgisch muziektalent om in de gaten te houden. Zo kon je er naar Soulwax toen de broers Dewaele hun set nog ophingen aan 'Boys Keep Swinging' van David Bowie. "Het was in de jaren 90 de CBGB's van Antwerpen", vindt Vitalski. Waarmee de Antwerpse nachtburgemeester verwijst naar de legendarische New Yorkse podiumkroeg waar Talking Heads, Blondie of The Ramones doorbraken. Gelijk heeft ie.

Tijden veranderden. Cartoon's moest de deuren sluiten, maar kreeg onlangs een nieuw leven. Straks kan je in dezelfde kelder weer naar Admiral Freebee of The Hickey Underworld. Om dat te vieren kwam Tom Barman nog eens langs, met dat wat gewijzigde bandje van toen… "Welkom op de 0110 voor arthousecinema", opende hij. Een knipoog naar het festival waarmee hij in 2006 Antwerpen wilde behoeden voor een beleid van het Vlaams Belang. In de cinemakroeg stonden deze keer duizenden mensen minder. Er kon zelfs nog een kleine bus fans bij. Maar de boodschap leek duidelijk. Laten we het vooral gezellig houden. Slecht nieuws voor de rij wachtenden in de Kaasstraat die geen plaats meer op de gastenlijst vonden. Wat ze misten? Een set die eigenlijk niet zo gek veel verschilde van het vorige Antwerpse 'verrassingsconcert' , vorig jaar in juli in club Petrol.

Feyenoord

'The Architect' arriveerde opnieuw vroeg, waarna een traditioneel uitgesponnen 'Instant Street' een eerste climax vormde. De funky shit van 'Girls Keep Drinking' die overging in 'Oh Well' van Fleetwood Mac anno 1969 was alweer een nijdig hoogtepunt. Daarna hield dEUS het even kort als krachtig. Misschien ook met dank aan de hete spots waardoor Barman plots het kapsel kreeg van Feyenoord-spits Graziano Pellè.

'Fell Of The Floor, Man', 'Nothing Really Ends' en 'Bad Timing' vormden uiteindelijk een zalig trio waarmee het concert afsloot. Iedereen content? Jazeker, al dook er even een klein gênant moment op toen de schreeuw om een bisnummer uitbleef. "Jullie komen toch terug", riep iemand. Tja, dat heb je nu eenmaal met vrienden en kennissen die samen met bevriende muzikanten lekker aan de toog blijven keuvelen. Geen erg, met 'Roses' als slot kon ook dit optreden niet meer stuk. 'Thank You' zijn niet voor niets de slotwoorden van deze minzame hymne. Over hymnes gesproken, bij Feyenoord hebben ze er ook zo eentje: geen woorden, maar daden. En zo was het maar net vrijdagnacht/zaterdagochtend in Cartoon's. Maar was het nu 1994 of 2014?

Dominique Piedfort, Foto Sarah Van den Elsken

MEER OVER Deus

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio