Parket onderzoekt dood baby Jayson

Het parket onderzoekt de dood van baby Jayson, die vorige week zonder zijn ouders werd begraven. De baby werd mogelijk verwaarloosd. De Servische moeder en Roemeens-Italiaanse vader van baby Jayson N. verbleven in een hotel in het Antwerpse. Welk hotel dat was, wil het parket in het belang van het onderzoek niet kwijt. Van daaruit werd de doodzieke baby naar het UZA in Edegem gebracht, waar het al snel overleed aan een longontsteking, met de bedenking dat het om verwaarlozing zou kunnen gaan. De ouders gingen waarschijnlijk niet mee naar het ziekenhuis en informeerden daarna ook niet meer naar hun zoontje.

"De artsen hebben geprobeerd de baby te reanimeren, maar hij is snel gestorven", weet parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo. "Als de artsen twijfelen over de doodsoorzaak, wordt het al snel als een verdacht overlijden bestempeld. Dat is in deze zaak ook gebeurd." Daarom werd er een autopsie gedaan op het babylichaam. Na een paar dagen werd het vrijgegeven. De politie probeerde de ouders te bereiken, maar dat is niet gelukt. Ook op een adres in Bergamo, Italië, was geen spoor van de ouders te vinden. De politie zou wel met familie gesproken hebben, die beloofde de boodschap door te geven. Niemand weet of dat ook echt gebeurd is.

Bijgeloof

De ouders van Jayson zijn Roma-zigeuners en in die cultuur is het een slecht teken voor de vruchtbaarheid van de vrouw als een baby sterft. Waarschijnlijk is dat de reden dat de ouders geen contact meer hebben opgenomen met het ziekenhuis of de politie. Omdat het lichaampje al onderzocht was, en een reactie van de ouders uitbleef, werd het op 6 maart begraven op het kinderperk van het Schoonselhof. Dichter Maarten Inghels van Eenzame Uitvaart maakte een gedicht voor de kleine Jayson, om het jongetje zo toch een waardig afscheid te geven.

Het parket moet nog een eindvordering opstellen, dus het is nog niet zeker of de ouders al dan niet worden vervolgd. Het zou ook kunnen dat er nog bijkomende onderzoeksdaden worden gevraagd. Parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo: "Als uit de vordering blijkt dat de ouders in beschuldiging worden gesteld, dan worden ze opgespoord. Maar dat is nog afwachten tot het dossier is voorgekomen voor de raadkamer. Het is in ieder geval een heel trieste zaak."

Maaike Floor Foto Frederik Beyens

Nu in het nieuws