Oosterweel is speelbal van politieke strategen

In de hoofdkwartieren van de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA en CD&V hebben ze zich gisterenochtend collectief verslikt in de koffie. De oorzaak was de resolutie van de Vlaamse oppositiepartijen Groen en Open Vld over de aanpak van het Oosterweeldossier door de Vlaamse regering. Al snel kwamen de zware veroordelingen aan het adres van de initiatiefnemers Groen-voorzitter Wouter Van Besien en Bart Somers, Antwerps Open Vld-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Vooral de Open Vld moest het ontgelden. De liberale partij werd verweten onbetrouwbaar te zijn en politieke spelletjes te spelen.

DTI

Van waar deze smaad en hoon? Van Besien en Somers vragen dat de Vlaamse regering de tracés opnieuw zou berekenen, maar dan op basis van dezelfde randvoorwaarden. Beiden roepen op om een open dialoog aan te gaan met de actie- en belangengroepen in plaats van te polariseren. Zij spreken zich niet uit over welk tracé dan uiteindelijk uit de bus moet komen.

Dat laatste is vooral voor de Open Vld een godsgeschenk. Alle verwijzingen over het pro-BAM-standpunt van voormalig minister Dirk Van Mechelen kan zo worden afgeweerd. De liberalen gaven zichzelf argumenten om de meerderheid aan te vallen. Waarom heeft de meerderheid schrik van een nieuwe berekening? Is het niet logisch dat er een draagvlak moet zijn? Met één resolutie katapulteert de Open Vld zich in beeld.

Ook voor Groen heeft de alliantie met Open Vld een meerwaarde. In het Oosterweeldossier dreigen de groenen in een geïsoleerde positie te komen. Dankzij Somers wordt dit doorbroken. Van Besien kan nu aantonen dat het protest daadwerkelijk breed wordt gedragen, zelfs door een partij waarmee ze soms mijlenver van elkaar afliggen. Groen-voorzitter toont in één klap aan dat hij best pragmatisch is.

N-VA en CD&V hadden de resolutie kunnen af doen als een electoraal spelletje van de oppositie, maar ze schoten met scherp. Misschien is het wel een symptoom van de frustratie die er leeft binnen beide partijen rond dit dossier? N-VA en CD&V willen niets liever dan dat het nu vooruitgaat en het stof gaat liggen. Alleen doen ze met hun reacties nu juist het stof opwaaien. Van Besien en Somers moeten zich tevreden in de handen hebben gewreven.

Eén ding is nu wel duidelijk. Partijen gaan het Oosterweeldossier blijven uitspelen om de gunst van de kiezer te bemachtigen. Voer dus voor politieke strategen.

Door Sacha Van Wiele

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER