Oudste joodse boekhandel moet Kievitplein verlaten

Aan de achterzijde van het Centraal Station is het Kievitplein vandaag een sterk vernieuwd stadsdeel. Maar de klus is nog niet helemaal geklaard. In het najaar kocht de stad Antwerpen het kleurrijke gebouw van de Scouts en Gidsen Vlaanderen. Zij verhuisden naar een nieuwe stek in de Wilrijkstraat. Nog meer panden tussen de Stoomstraat en de Van Immerseelstraat zullen stadseigendom worden. De bestuursploeg plant hun sloop, zodat de vrijgekomen site kan worden herontwikkeld.

Ook Boekhandel Seletski, rechts van het voormalige gebouw van Scouts en Gidsen Vlaanderen, wordt door de stad Antwerpen geviseerd. De oudste joodse boekhandel van 't Stad moet uiterlijk einde 2016 opkrassen. Zaakvoerder Michaël Seletski is er het hart van in. "Wij moeten hier weg, ja. Maar dat wil ik helemaal niet."

In 1948 startte vader Seletski aan het Kievitplein de gespecialiseerde handel in Jiddische en Hebreeuwse werken, het gros van religieuze aard. Ook algemene boeken over het jodendom en Israël prijken op de boekenplanken, onder meer in het Engels, Frans, Duits en Nederlands.

Volgestouwd

Geregeld wordt hem nog gevraagd naar dat boek dat hij net niet heeft, hoewel de boekhandel aan het Kievitplein tot het plafond volgestouwd is met in leder ingebonden, joodse werken. Her en der is een plank verzakt, op de grond staan opengescheurde, half uitgeladen kartonnen dozen. De verf tegen het plafond bladdert af en ja, er hangt een wat muffe geur.

"Een vrouw sprak me ooit aan over die geur. Die geur van duffe boeken, had ze gezegd. Ze had de neus opgehaald. Wat had je dan verwacht, vroeg ik haar. De geur van vis of bloemkolen?" Opnieuw gegrinnik.

En dan plots weer ernstig en bezorgd. "Verhuizen? Ik mag er niet aan denken. Emotioneel weegt het enorm zwaar. Mijn vader heeft deze boekhandel opgericht, weet je. Wij woonden hierboven. In dit huis kwamen zeven kinderen ter wereld."

Ook fysiek zou het een uitdaging worden. "Het pand is tot de nok gevuld met boeken. Vandaag weet ik waar zich alles bevindt. Wanneer we moeten verhuizen, zullen anderen het zware werk moeten doen. Zelf ben ik te slecht te been. Maar hoe zou ik dan achteraf ooit nog iets kunnen terugvinden?"

Lees het integrale verhaal dit weekend in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

RUAE

Foto FRBE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio