Uniek op gva.be: zo beleefde uw gemeente de Groote Oorlog

In uw gemeente staat misschien een fort of is een straatnaam opgedragen aan een illustere gesneuvelde. Maar hoe hard is er gevochten rond dat fort, en hoe kwam de man van die straat precies aan zijn eind? Gazet van Antwerpen maakt met een artikelenreeks op gva.be de Groote Oorlog in de hele regio tastbaar.

phendrickx

Je vindt de oorlogsverhalen vanaf nu via een overzichtelijke kaart op www.gva.be. Waar mogelijk haalden onze lokale medewerkers bovendien originele foto's uit de archieven, anders brengen we de plaatsen in beeld waar gruwelijke executies, of spectaculaire reddingen plaats vonden. De Grote Oorlog komt plots in uw dorp of stad, misschien wel in uw wijk tot leven.

We gingen praten met afstammelingen of lokale specialisten. Maar raadpleegden voor de verhalen ook publicaties. Zo kwamen we bij pastoor Coveliers uit Arendonk, die regelde dat Nederlands brood in zijn gemeente werd uitgedeeld. Of bij Frederik Berkvens uit Wuustwezel, die aan zijn ouders schreef dat hij aan de oevers van de Ijzer moest overleven op het vlees van zelf gevangen ratten.

We zoeken uit hoeveel inwoners van uw gemeente zijn gesneuveld, en of er beschietingen of aanslagen met grote schade zijn geweest. Wie door de verhalen bladert, ontdekt vooral hoe zwaar het dagelijkse leven tussen 1914 en 1918 wel was, en hoe het leed aan het front het leven van de familie thuis volledig op zijn kop zette.

Beleef hier het verhaal uit uw gemeente.

Vind bij Gazet van Antwerpen op zaterdag 22 maart de oorlogskrant van 6 augustus 1914. Hier meer info.

Lees de dagelijkse uitneembare bijlage 'Onze Groote Oorlog' in Gazet van Antwerpen van 22 tot 28 maart.

Clemens De Landtsheer (links) en Octaaf Bulterys. Zij startten in Temse met een 'frontblaadje', met nieuws over de gemeente en over de soldaten aan het front.