Turkse politie zet traangas en waterkanon in tegen manifestanten in Ankara

Turkse politie zet traangas en waterkanon in tegen manifestanten in Ankara

Turkse politie zet traangas en waterkanon in tegen manifestanten in Ankara

Print
Woensdag zijn voor de tweede dag op rij duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De politie zette traangas en het waterkanon in om het protest uiteen te drijven.

Aanleiding voor de nieuwe golf van protesten is het overlijden dinsdag van de 15-jarige jongen Berkin Elvan. De jongen raakte gewond bij de massale straatprotesten in juni vorig jaar en belandde in een coma, waaruit hij dinsdag, na negen maanden, definitief niet meer ontwaakte. Hij nam geen deel aan de protesten, maar werd geraakt door een verdwaalde traangasgranaat toen hij naar de bakker om brood ging. Vandaar dat verschillende manifestanten met broden zwaaiden.

150 arrestaties

Na de bekendmaking van het overlijden kwamen in de Turkse hoofdstad Ankara duizenden mensen op straat. Het kwam tot rellen en de politie pakte een 150-tal mensen op. Woensdag werd de jongen begraven en gingen opnieuw duizenden mensen de straat op. Ze probeerden het verkeer te blokkeren en eisten het ontslag van premier Erdogan. Minstens twee mensen raakten gewond bij aanvaringen met de politie, verschillende werden opgepakt.

De manifestanten maakten Erdogan uit voor moordenaar, de premier wordt door hen verantwoordelijk gehouden voor de dood van de 15-jarige Berkin Elvan. Het lijkt er op dat de dood van de jongen de protesten die in juni vorig jaar uitbraken nieuw leven heeft ingeblazen, en dit een drietal weken voor de lokale verkiezingen in Turkije.

Belga, foto AFP

MEEST RECENT