Eerste dode vluchtelinge in Baarle was moeder kardinaal Van Roey

Als de Duitsers binnenvallen, komt er een enorme vluchtelingenstroom op gang richting Nederland. De eerste vluchtelinge die sterft, is de moeder van kardinaal Van Roey uit Vorselaar. Jozef Van Roey krijgt een vrijgeleide om zijn moeder te begraven.

dbervoets

De inval van de Duitse legers brengt een gigantische vluchtelingenstroom op gang richting Nederland. In totaal steken één miljoen Belgen de grens met onze noorderburen over, al keren grote groepen later al snel terug. Alleen al het gerucht dat ‘Den Duits’ op komst is, jaagt de mensen de daver op het lijf en met hun hebben en houden op de vlucht. Turnhout loopt in de zomer van 1914 zo goed als leeg richting Baarle-Hertog. De dodendraad zou pas een jaar later dergelijke vluchtelingenstromen de weg afsnijden.

In Baarle worden inderhaast onderkomens voor vluchtelingen opgetrokken, waar honderden volwassenen en kinderen tegelijk onderdak vinden. Op een bepaald moment verblijven er 24.000 vluchtelingen tegelijk op het Baarlese grondgebied. De meesten trekken verder, maar honderden anderen vinden vier jaar lang huisvesting bij lokale gezinnen.

Het is hier, in een huis in de Molenstraat, dat op 25 september 1914 de allereerste vluchtelinge in de grensregio overlijdt. Het gaat om Anna Bartholomeus, een vrouw uit Vorselaar, die sterft aan een hartaanval. Haar veertigjarige zoon geeft haar dood persoonlijk aan op het gemeentehuis van Baarle-Hertog. Zijn naam is Jozef Van Roey (foto), die op dat moment al vicaris-generaal van het bisdom is. Enkele jaren na de oorlog verwerft hij nationaal bekendheid als aartsbisschop en even later kardinaal Van Roey.

Jozef Van Roey krijgt een vrijgeleide, zodat zijn moeder in haar thuisdorp Vorselaar kan worden begraven.

Hans Otten

Foto GvA (boven): Kardinaal Van Roey

MEER OVER De Grote Oorlog

Nu in het nieuws