Bert Anciaux nu ook gepromoveerd tot doctor aan VUB

Sp.a-senator Bert Anciaux is dinsdag in de vooravond aan de Vrije Universiteit Brussel tot doctor in de Pedagogische Wetenschappen gepromoveerd met een proefschrift over "Zelforganisatie in Vlaanderen". Precies 30 jaar geleden behaalde Anciaux de titel van licentiaat in de Rechten aan dezelfde faculteit. Daarna werd hij onder meer voorzitter van diverse partijen, fractievoorzitter en Vlaams en federaal minister.

ikerremans

"Ik heb er de voorbije vier jaar heel veel tijd ingestoken, maar ik vond het fascinerend om met dit onderwerp bezig te zijn", zegt Anciaux. De nieuwbakken doctor hoopt in de komende tijd een aantal van de adviezen die hij formuleert in zijn conclusies ook in de praktijk te helpen omzetten.

De volledige titel van het proefschrift luidt "Zelforganisaties in Vlaanderen. Onderzoek naar plaatselijke (zelf)organisaties op basis van etnisch-culturele identiteit. Een maatschappelijke en agogische verkenning van voorwaarden en kansen, beperkingen en uitdagingen." Promotoren zijn professor Dominique Verté en rector Paul De Knop.

'Enorme kracht'

Het doctoraatsonderzoek richt zich op de ruim 1.800 plaatselijke verenigingen in Vlaanderen en Brussel waarin mensen zich verzamelen op basis van een gemeenschappelijke etnisch-culturele identiteit.

"Ik heb vier jaar het land rondgereisd om die zogeheten zelforganisaties van heel nabij leren kennen", zegt Anciaux. "Het viel daarbij op dat ze een enorme kracht hebben en graag met overheden willen samenwerken, ook op het vlak van welzijn en zorg, maar jammer genoeg is er weinig vertrouwen aan de overkant. Daarom formuleer ik in mijn conclusies ook een aantal adviezen aan overheden om beter samen te werken en van die zelforganisaties voorportalen te maken naar de professionele sectoren toe."

Belga Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER