"Iedereen hoort erbij"

Met het initiatief 'Hecht Arendonk' slaan het Sociaal Huis, de seniorenadviesraad, Vormingplus Kempen, Thomas More en het Rode Kruis de handen in elkaar om Arendonkenaars dichter bij elkaar te brengen.

tmas

Het initiatief kwam er na een behoeftenonderzoek onder Arendonkse senioren dat werd uitgevoerd in samenwerking met de Thomas More Hogeschool. Daaruit bleek dat er nood was om het sociaal weefsel tussen Arendonkenaars te versterken en dat buiten het klassieke verenigingsleven om.

"Hecht Arendonk gaat ervan uit dat iedereen een zinvolle bijdrage kan leveren in de samenleving", vertelt initiatiefneemster Karine Soenen. "Maar daar waar seniorenverenigingen het vaak grootschalig zien en wekelijkse activiteiten plannen voor grote groepen, gaat het bij ons net om kleinschaligheid. Heel wat mensen vinden die grote groepen immers niet leuk."

Het initiatief 'Hecht Arendonk' werkt in twee richtingen. "Mensen kunnen zich bij ons aandienen om voor of met anderen iets te doen. Of ze kunnen zich melden omdat ze ergens hulp bij nodig hebben", oppert Karine Soenen.

Dat er nood is aan zulk 'uitzendbureau' voor kleinschalige noden en wensen blijkt al uit de eerste vragen die binnenkwamen bij Hecht Arendonk. Joske (84) is zo op zoek naar iemand die haar kan helpen om een lamp te vervangen omdat ze zelf niet meer op de ladder kan. En Yvonne (60) raakt niet wijs uit al die knopjes op de afstandsbediening van haar nieuwe televisie. De verkoper had het haar wel uitgelegd toen die het toestel kwam leveren, maar voordat het avond was, was ze het al vergeten.

Dat laatste wordt misschien wel een klusje voor Nathalie (16). Nathalie bood zich aan omdat ze ouderen gerust wel wil uitleggen hoe een GSM werkt. Wie weet kan ze ook wel met televisies overweg. "Hecht Arendonk gaat wel mee uit van de seniorenraad, maar we willen het opentrekken naar alle generaties", vertelt de coördinator. "En zo willen we aanmoedigen dat mensen zich belangeloos voor elkaar inzetten."

Het leescafé van de bib wordt daarbij het coördinatiecentrum. Elke maandag en donderdag tussen 9 en 12 uur zitten de mensen van Hecht Arendonk daar op post. Arendonkenaars kunnen er hun vraag of aanbod laten weten. "De permanentie in de bib zal de volgende weken nog vooral gebeuren door de initiatiefnemers, maar op termijn willen we ook vrijwilligers opleiden om die taak op zich te nemen", denk Karine Soenen al vooruit.

Tom Claessen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio