"Waar de Duitsers halt hielden, staan nu flats"

Print

Waar de Duitsers halt hielden, staan nu flats

Ivan Du Tré, stamboomdeskundige uit Waasmunster, werkt sinds 2012 mee aan een boek over de 'Groote Oorlog'. Daarin staan verhalen, foto's en ander illustratiemateriaal over de gevolgen van de veldslagen op Waasmunsters grondgebied.

Sinds de oprichting van de werkgroep over WOI is Ivan gebeten door de 'loopgravenmicrobe'. "Vanaf de eerste dag ben ik op zoek gegaan naar verhalen over inwoners uit onze gemeente. Nu, meer dan een jaar later, sta ik ermee op en ga ik ermee slapen. Overlevenden zijn hier jammer genoeg niet meer. Maar via via kom ik regelmatig wel wat flarden van verhalen te weten", zegt Ivan. "Of hetgeen verteld wordt, ook effectief klopt, weet ik dus niet met zekerheid. Toch vertelde me laatst iemand een verhaal over een Duitse colonne die toekwam in Waasmunster aan het toenmalig café Sint-Cecilia. Een Duits soldaat vroeg de weg naar het centrum van de heidegemeente. Een inwoner van Waasmunster stuurde hem richting De Durme, volledig de andere kant uit. Voor een colonne van militairen en voertuigen is het niet zo simpel om rechtsomkeer te maken. Diegene die de weg had gewezen, kon de 'vijand' nog net ontvluchten… Ongelooflijk eigenlijk dat 'den Duits' nog voorbij is gestapt waar nu een alledaags appartementsgebouw staat."

Een ander relaas gaat over een zekere Petrus Vernimmen, grootvader van Guido Mettepenningen van de Heemkundige Kring. "Petrus was ten tijde van de Groote Oorlog 20 jaar. Op het oude vliegplein waren Duitsers gelegerd. Rond een kerstdag vond grootvader Vernimmen niks beter dan met zijn oudere broer eens te gaan kijken of er wat te rapen viel", vertelt zijn kleinzoon. "Er was blijkbaar een gebouw waar de kersttafel rijkelijk gedekt stond. Bij de couverts lagen ook sigaren voor de Duitsers. Beide Vernimmens hebben enkele exemplaren mee gegraaid. Als klap op de vuurpijl trok Petrus Vernimmen zijn broek af en deed hij zijn 'gevoeg' in de borden! Kan je dat geloven? Daarna was het voor de broers rennen voor hun leven. Achteraf bekeken was het om problemen vragen want wie werd betrapt, werd zonder pardon gefusilleerd. Maar ja, die gasten waren jong hé."

Ivan hoopt de komende maanden nog meer informatie en anekdotes te vergaren zodat het boek tegen 2018 volledig klaar is en een realistisch beeld schept over het 'burgerlijk' leven in Waasmunster tussen 1914 en 1918. "Er is nog heel wat werk aan de winkel maar we werken intensief verder. Als we op dit tempo, in mijn geval is dat van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, vooruit blijven gaan, komt het wel goed."

Aantal gesneuvelden aan het front: Officieel staan er 25 namen van gesneuvelde soldaten op het oorlogsmonument in Waasmunster. In totaal werden 300 mannen opgeroepen om te gaan strijden aan het front.

Aantal gesneuvelde burgers: Officieel vielen er 9 burgerslachtoffers.

Astrid Kevelaers

Foto GvA (boven): August Goossens

Foto GvA: Tekening Jean Zaman

.

Nu in het nieuws