Geen garantie op succes bij nucleaire onderhandelingen met Iran

De nucleaire onderhandelingen tussen Iran en de 5+1-groep (China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten) verlopen "moeilijk", en er is geen "garantie op succes" voor een definitief akkoord. Dat heeft Catherine Ashton, de Europese buitenlandgezant, zondag gezegd tijdens haar eerste bezoek aan Teheran. Ze blijft echter hoopvol. "We kunnen deze moeilijke opdracht wel met de steun van Iran en de internationale gemeenschap voltooien."

mceulemans

"Het voorlopig akkoord (dat in november gesloten werd, nvdr.) is zeer zeer belangrijk, maar niet zo belangrijk als het slotakkoord", zei Ashton tijdens een persconferentie met haar Iraanse ambtgenoot Mohammed Javad Zarif. "Het is heel belangrijk dat het Iraanse volk het werk van de minister van Buitenlandse Zaken en zijn team steunt."

Iran belooft oplossing

Zarif zei dat Iran er alles aan zal doen om een definitieve oplossing te vinden voor de nucleaire problematiek. "Als de andere partij dezelfde wil heeft, kunnen we de kwestie binnen de komende vier maanden oplossen." De twee hebben ook de Syriëcrisis besproken.

Tijdens de topontmoeting zal Ashton het ook hebben over de opening van een diplomatieke missie van de EU in Teheran. Daarnaast is haar reis naar Iran ook een gelegenheid om de toekomst van de relaties tussen de EU en Iran te bespreken.

Onderhoud met Rohani

Het bezoek van Ashton aan Iran wordt gezien als een dooi in de moeizame verhoudingen tussen de EU en Iran sinds Hassan Rohani in juni tot president werd verkozen. Er staat ook een ontmoeting met Rohani op het programma. Van 17 tot 20 maart gaan de onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma verder in Genève.

Belga, foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER