EVP kiest Juncker als kandidaat-Commissievoorzitter

Jean-Claude Juncker (59) is door de Europese Volkspartij aangeduid als haar kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. De ex-premier van Luxemburg en oud-voorzitter van de Eurogroep wordt zo het boegbeeld van de EVP in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Juncker haalde het tijdens een stemming van zijn tegenkandidaat, de Franse eurocommissaris Michel Barnier.

tmas

Juncker sleepte de nominatie in de wacht op het verkiezingscongres van de EVP in Dublin. Hij en Barnier voerden tot het laatste moment campagne. Zo kregen ze vrijdag, bij de start van de tweede dag van het congres, elk een kwartier spreektijd om zich een laatste keer voor te stellen. Juncker noemde zichzelf "een bruggenbouwer", die "allergisch is aan een opdeling tussen noord en zuid" en voor consensus wil zorgen.

De Europese Volkspartij is de laatste grote Europese partij die een kandidaat-Commissievoorzitter genomineerd heeft. Martin Schulz is kandidaat namens de sociaaldemocraten, Guy Verhofstadt is het boegbeeld van de liberalen en de groenen kozen voor het duo José Bové en Ska Keller.

Het is echter niet zeker dan een van deze namen ook effectief de opvolger wordt van José Manuel Barroso. Hoe dan ook zal rekening gehouden moeten worden met de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Belga, Foto AFP

MEER OVER Guy Verhofstadt