‘Tikfout’ scheelt 2,5 miljoen euro

De gouverneur schorst het meerjarenplan van de stad omdat een bedrag van 2,5 miljoen euro verkeerd werd ingeschreven. De stad corrigeert de blunder. “In feite verandert er niks, budgetten en investeringen blijven wat ze zijn”, reageert schepen van Financiën Jan Bertels (sp.a).

ikerremans

Zo’n meerjarenplan bepaalt in detail wat de gemeente de komende zes jaar plant te doen en hoe ze dit zal betalen. Aan het einde van de rit moet de rekening natuurlijk kloppen. “Het komt erop neer dat de gouverneur niet akkoord gaat met de manier waarop men het gecumuleerd budgettaire resultaat van vorig boekjaar heeft berekend”, vertelt Kathleen Laverge, fractieleider van de N-VA. Of in mensentaal: hoeveel geld men in kas heeft om in 2014 te starten.

“In dat bedrag zat dus een rekenfoutje van zomaar even 2,5 miljoen euro”, zegt Laverge. “Om de rekening alsnog te doen kloppen, zal de gemeenteraad volgende week moeten instemmen met boekhoudkundige kunstgrepen.”

Het schepencollege spreekt over een ‘technische rechtzetting’. “Een soort tikfout, meer niet”, haalt Jan Bertels, de schepen van Financiën, de schouders op. “De administratie had dat bedrag in een verkeerde kolom van een Exceltabel ondergebracht. Dat hadden we niet gezien, net zomin als de N-VA, die dat financieel meerjarenplan mee goedkeurde. Maar goed, ze maken er een politiek spelletje van.”

“Sp.a-schepen van Financiën Jan Bertels krijgt hier een rode kaart van de gouverneur. Zijn politieke verantwoordelijkheid als bevoegd schepen is duidelijk”, vervolgt Laverge. Bertels zelf is niet onder de indruk. “We zetten dat bedrag op zijn plaats en klaar. Het is niet dat we nu plots 2,5 miljoen moeten gaan bijzoeken. Alle investeringen die we hebben beloofd te doen, die doen we. En vrees niet: de belastingen worden ook niet verhoogd. Waarover gaat dit dan?”

Marc Helsen Foto BDD

MEER OVER Herentals

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio