1/9

Nieuwe woonkern in dorpshart

Er komt een nieuwe woonkern in het hart van Wuustwezel: een dorpsplein met woonwijk en park. De gemeente wil hiermee woonkansen creëren voor jongeren in eigen gemeente.

De nieuwe woonwijk ligt tussen het Achter d'Hovenplein en het park en maakt plaats voor honderd ééngezinswoningen met een private tuin. Scholen, winkels, bushaltes, openbare diensten en verenigingsleven liggen in de onmiddellijke omgeving. Het bestaande Achter d’Hovenplein wordt opgewaardeerd en wordt het nieuwe centrum van Wuustwezel. Het plein krijgt een nieuwe wand, met onder meer zestig appartementen met dakterrassen en groene daktuinen.

Park als buffer

Het park vormt de buffer tussen de nieuwe wijk en de woningen en winkels lang de Bredabaan. Rechts komt een paviljoen met zestig appartementen, links ligt de basisschool. Er worden vier toegangspoorten voorzien, waardoor het autoverkeer wordt gespreid. De bestaande doorgangen via de Dorpsstraat en het Hagelkris blijven behouden.

Het Achter d'Hovenplein wordt opnieuw heringericht. Hier komt een nieuw centrum met een wekelijkse markt en gezellige terrassen. Het plein blijft geschikt voor grotere evenementen. Appartementen met dakterrassen en groene daktuinen vormen een nieuwe geval. Het linkerdeel krijgt als marktplein een duidelijke verblijfsfunctie.

Het rechterdeel blijf een parking.

Het plan wordt nu voorgesteld aan alle betrokkenen en aan de bevoegde instanties.

In een eerste fase wordt een deel van de appartementen aan het Achter d’Hovenplein en een aantal aanpalende woningen gebouwd. Daardoor krijgt het nieuwe marktplein als eerste zijn definitieve vorm.

Betaalbaar wonen

“Ik besef dat we hier als gemeentebestuur onze nek uitsteken”, zegt burgemeester Dieter Wouters (CD&V). “Maar we ontwikkelen een visie waarbij we een nieuw hart voor het centrum ontwikkelen en waar ruimte is om te leven. Ik zie dit als een unieke kans om in het hart van Wuustwezel een kwaliteitsvol, duurzaam en groen woonproject te realiseren en dit in samenwerking met alle eigenaars.”

In de nieuwe wijk zal er aandacht zijn voor optimaal ruimtegebruik. Een aantal woningen of kavels worden gebruikt om betaalbaar wonen mogelijk te maken.

Info: wouter.meersmans@igean.be of burgemeester@Wuustwezel.be

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio