Gedetineerden vallen cipiers aan in Leuvense Hulpgevangenis

Gedetineerden vallen cipiers aan in Leuvense Hulpgevangenis

Gedetineerden vallen cipiers aan in Leuvense Hulpgevangenis

Print
In de Leuvense Hulpgevangenis hebben zich donderdag in de vooravond problemen voorgedaan nadat 6 gedetineerden na de wandeling rond 16 uur weigerden naar hun cel terug te keren en vernielingen aanrichtten. Toen een aantal cipiers de gemoederen poogden te bedaren ontstond een handgemeen waarbij een cipier lichtgewond raakte.

De politie heeft inmiddels de opstandelingen overmeesterd. Eén gedetineerde werd naar een andere gevangenis gevoerd.

"De gedetineerden hebben vernielingen aangericht aan zaken zoals de doelen van het voetbalveld, banken, vuilbakken en dergelijke. Toen cipiers trachtten tussen te komen werden ook zij aangevallen. Het is onduidelijk wat deze gevangenen bezielde. Een van hen, die wellicht de leider is van de actie, staat wel bekend om zijn zeer agressief gedrag", aldus Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen.

Na de poging van de cipiers om de gemoederen te bedaren werd de politie opgevorderd. In totaal 40 agenten, zowel van de lokale als federale politie, kwamen ter plaatse. De gedetineerden waren inmiddels op een plastic afdak van de binnenkoer gekropen en weigerden in te gaan op de vraag van de politie om vrijwillig binnen te gaan. Toen de agenten aanstalten maakten om dit manu militari te bewerkstelligen deden ze dit toch.

Bij deze ontruiming deed één van de gevangenen een ongelukkige val en raakte lichtgewond. Onder meer om de rust te bewaren in de Hulpgevangenis werd hij naar een andere gevangenis vervoerd. De andere gedetineerden werden naar hun cel begeleid. Rond 20 uur was de situatie gekalmeerd. Volgens Laurent Sempot zal tegen het zestal een tuchtprocedure worden opgestart.

Belga

Archiefbeeld AFP

.

Nu in het nieuws