Léonard: "Heb fortuin van zowat 10.000 euro"

Léonard: Heb fortuin van zowat 10.000 euro

Léonard: "Heb fortuin van zowat 10.000 euro"

Print
Monseigneur André-Joseph Léonard ontkent de voogd te zijn van Stéphane Bleus, bijgenaamd de Belgische Madoff. Maar hij geeft in een interview met Le Vif/L'express donderdag wel toe dat Bleus hem "onlangs fenomenale hulpvoorstellen" gedaan heeft. Daarop heeft de aartsbisschop hem "enkele mogelijkheden voorgesteld, zonder uiteraard de oorsprong van het geld te kennen".

Nog in het interview zei de aartsbisschop dat hij niet over een spaarrekening beschikt en dat zijn fortuin moet uitkomen op zowat 10.000 euro.

Bleus heeft onlangs aan Léonard te kennen gegeven dat hij over veel geld beschikte en dat hij bereid was hem te steunen. Die voorstellen zijn nooit geconcretiseerd.

Liever bescheidener huis

In het interview had Léonard het ook over geld en luxe. Hij zei "te verkiezen in een bescheidener huis te wonen dan het grote gebouw in een zeer indrukwekkende klassieke stijl" waar hij in Mechelen in woont.

De aartsbisschop haalde ook uit naar het wilde liberalisme. Hij zegt "verontwaardigd" te zijn "over de houding van bedrijven die hun activiteiten verhuizen, en dat ten koste van honderden werknemers". Léonard steunt de Tobintaks en een belasting op de grote vermogens, maar beklemtoont daarbij wel het risico op fiscale fraude.

Over het feit dat paus Franciscus hem nog niet tot kardinaal benoemd heeft, zegt Léonard dat hij "heeft betreurd dat Brussel niet meer gewicht heeft op het Romeinse schaakbord", maar ook dat hij opgelucht is geen "onbeheersbare agenda" te hebben.

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws