"Mijn mama kende alle klanten nog bij naam"

Zeventig jaar geleden werd op de hoek van de Heuvelstraat en de Jan Frans Willemsstraat een kledingzaak geopend. Sindsdien hebben al drie generaties van de familie Claus de winkel uitgebaat.

"Tot het einde van de oorlog was hier een herberg gevestigd, 'Willems' genaamd. Beneden was er een café, boven kon je iets eten", vertelt Tonia (47). Ze staat al 26 jaar mee in de winkel en behoort tot de derde generatie van de familie Claus. "Voor de oorlog kwam hier de rijke Antwerpse bourgeosie met paard en kar iets drinken of eten. Tijdens de mobilisatie was het café een verzamelplaats van Belgische officieren. Ook koning Albert I is hier toen geweest. Ze hebben me verteld dat het hier soms hevig aan toe ging."

"Omdat mijn grootmoeder al vroeg ziek werd, stond mijn mama, Denise, al op haar vijftiende mee in de winkel. Jarenlang hebben mijn ouders hier slaapkledij, ondergoed, herenhemden, naaigerief en veel meer verkocht.

Ikzelf ben op mijn 21ste in de winkel terecht gekomen als zelfstandige helpster zoals dat toen heette. ?Een goeie leerschool', zoals mijn vader altijd zei. Nu run ik de zaak al vier jaar alleen."

Winkel Claus is in Boechout al jarenlang een begrip. De zaak draait goed.

"Ik ken zowat alle klanten. Mijn mama kende ze zelfs allemaal bij naam.

Sommigen komen gewoon langs om een babbel te doen. Dat is het leuke aan een winkel in het centrum. Ook de geheimen van het dorp passeren hier de revue.

Dat hoort er natuurlijk bij."

Zeventig jaar Claus, dat vraagt om een viering. "We gaan zeker iets doen, al staat nog niet vast wat en wanneer. In het voorjaar hebben we in elk geval onze opendeurdag."

LUDWIG VAN GELDER

Foto LUMA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio