Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en -schepen naar Russische grenzen

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en -schepen naar Russische grenzen

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en -schepen naar Russische grenzen

Print
De Verenigde Staten hebben zes gevechtsvliegtuigen van het type F-16 naar Letland gestuurd. De Amerikaanse minister van Defensie, de Republikein Chuck Hagel, zei donderdag tijdens een hoorzitting in het congres, dat de toestellen al in het Baltische NAVO-land zijn gearriveerd.

De vliegtuigen moeten er helpen het luchtruim boven de Baltische republieken beter te bewaken, zoals de VS als NAVO-bondgenoot eerder had beslist.

Daarentegen deelde het ministerie van Defensie in buurland Litouwen mee dat zes gevechtsvliegtuigen van het type F-15C Eagle in het Litouwse Šiauliai zijn geland. Het Pentagon kon nog niet achterhalen of Hagel per vergissing over het verkeerde land en het verkeerde type vliegtuig had gesproken.

Destroyer

De Amerikaanse destroyer Truxtun lichtte het anker in Griekenland en zette koers richting Zwarte Zee. Het schip met een 300-tal manschappen aan boord wil er aan een "trainingsmissie" met de Roemeense en Bulgaarse marine deelnemen, aldus de US Navy.

Naast de al lang geplande manoeuvres van de marine is ook een havenbezoek voorzien. Volgens de laatste berichten heeft Turkije groen licht gegeven aan de VS voor een passage door de Bosporus. Onlangs nog waren voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sotsji twee Amerikaanse oorlogsbodems naar de Zwarte Zee gevaren.

Belga, Foto Reuters

.

Nu in het nieuws