Antwerpse haven verdedigt Vlaamse financieringsaanpak

Antwerpse haven verdedigt Vlaamse financieringsaanpak

Antwerpse haven verdedigt Vlaamse financieringsaanpak

Print
Volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is het Vlaamse havenbeleid Europees goedgekeurd en draagt de haven ook zelf substantieel bij aan de financiering van grote infrastructuurwerken. Daarmee reageert het Havenbedrijf op een Nederlandse studie, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De Antwerpse haven merkt voorts op dat ook de Tweede Maasvlakte ondersteuning krijgt van de Nederlandse overheid.

In een reactie op de studie van de Rotterdamse Erasmus Universiteit en onderzoeksbureau Ecorys, waarin wordt gesteld dat onder meer Vlaamse overheidssubsidies aan havens marktverstorend werken, wijst het Antwerpse havenbestuur erop dat het Vlaamse havenbeleid sinds 1999 gebaseerd is op het Vlaamse havendecreet. "In dit decreet worden de bevoegdheden van de havenbesturen en het financieringsbeleid voor onder meer maritieme haveninfrastructuur op een transparante manier vastgelegd en dit voor alle Vlaamse havens", klinkt het. Het havenbestuur wijst er ook op dat het havendecreet door de Europese Commissie positief werd onthaald.

De haven haalt aan dat de Vlaamse haveninfrastructuur wereldwijd hoog scoort op kwaliteitsvlak, mede dankzij de overheidsinvesteringen. Maar, zo voegt de haven toe, "het Havenbedrijf draagt de laatste jaren zelf ook financieel substantieel meer bij tot de uitbouw van de maritieme haveninfrastructuur". Zo wordt de Deurganckdoksluis, de nieuwe sluis in aanbouw op de Antwerpse linker-Scheldeoever, voor een kwart door de haven gefinancierd.

Bij de Vlaamse Havencommissie wenst men voorlopig nog niet te reageren.

Belga

Archiefbeeld Jan Van der Perre

.

Nu in het nieuws