Belg ontdekt monsterijke voorganger van T-rex

Print
In Belgische doctoraatsstudent heeft in Portugal een nieuw soort dinosaurus ontdekt die vermoedelijk de grootste vleeseter van zijn tijd moet geweest zijn. Het betreft de torvosaurus gurneyi ofwel 'de woeste hagedis van Gurney'.

De beenderen van de torvosaurus gurneyi werden gevonden in een klif in de buurt van het Portugese Praia da Vermelha ten noorden van Lissabon. Onderzoek wees uit dat het monsterlijke dier ongeveer tien meter lang was en vier à vijf ton woog.

De vondst werd gedaan door Christophe Hendrickx, een doctoraatsstudent aan de Nieuwe Universiteit van Lissabon, die zich specialiseert in dinosaurussen.

Op het eerste zicht leek het of Hendrickx een torvosaurus tanneri had gevonden. Dat is een carnivoor die in Noord-Amerika leefde. Na gedetailleerder onderzoek bleek dat de student beenderen van een volledig nieuwe soort had gevonden.

Korte armpjes

De nieuwe soort vertoont veel gelijkenissen met de de tyrannosaurus rex en leefde in Portugal, Spanje, Frankrijk en Andorra. De torvosaurus gurneyi had, net zoals de T-rex, vlijmscherpe tanden van ongeveer tien centimeter lang en korte armpjes. Om zijn prooien uit elkaar te scheuren gebruikte hij zijn klauwen.

Hoewel de twee carnivoren erg op elkaar lijken, zijn ze elkaar nooit tegen het lijf gelopen. De torvosaurus gurneyi leefde in de late jura, ongeveer 150 miljoen jaar geleden. De grotere tyrannosaurus rex zag het licht pas in het krijt, zo’n 70 miljoen jaar geleden.

Bekijk hier de reportage van ZakWorldNews.

Foto Youtube

.

Nu in het nieuws