Opnieuw een baby die volledig lijkt te genezen van HIV

Een Amerikaanse baby, die geboren werd met HIV, is genezen verklaard na een behandeling van elf maanden. Het is nog maar de tweede keer dat zoiets gebeurt.

dbervoets

Vier uur nadat de baby geboren was, gaven dokters haar een antiretrovirale behandeling. Opmerkelijk was de snelheid waarmee het virus verdween. Na amper zes dagen waren de DNA-tests negatief. Dat is sindsdien ook zo gebleven, maar de behandeling wordt nog steeds voortgezet.

Hoewel er nog niet echt sprake is van genezing, maar van het wegblijven van de ziekteverschijnselen, zijn de resultaten wel voorgesteld op een conferentie in Boston over retrovirussen en opportunistische infecties. Om te weten of het kind effectief genezen is, zou de behandeling stopgezet moeten worden.

In 2013 was er al een meisje dat na behandeling met antiretrovirale middelen genezen verklaard werd. Het meisje uit Mississippi was de dochter van een besmette moeder. Zij kreeg de medicijnen minder dan dertig uur nadat ze geboren was.

De behandeling van het meisje uit Mississippi werd na 18 maanden stopgezet. Tien maanden later waren er geen HIV-waarden meer te vinden in haar bloed. Er waren nog wel sporen in haar DNA, maar niet genoeg om een risico te vormen.

DIBE

Foto: Belga

Nu in het nieuws