1 / 2

Waarnemers mogen Krim niet binnen, Oekraïense grenswacht laat Russen niet vertrekken

Gewapende lieden hebben veertig waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verhinderd de Krim binnen te gaan. Het nieuwe bewind in Kiev had om de komst van de waarnemers gevraagd. Dat wordt door de OVSE in Wenen bevestigd.

fvranckx

Ondertussen verhinderen Oekraïense grenswachten Russen de grens tussen Oekraïne en Rusland over te steken. Dat zegt het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ongewapende waarnemers uit 21 OVSE-lidstaten waren sinds 12 uur Belgische tijd geblokkeerd aan een wegversperring op een toegangsweg tot de Krim die sinds 28 februari onder controle van Russische troepen staat. Zij zijn naar de stad Herson teruggekeerd, waar zij beslissen over de voortgang van hun missie, aldus een woordvoerder van de OVSE.

"Klaar om ons te verdedigen"

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek (foto links) heeft donderdag na overleg met Europa duidelijk gemaakt dat hij de "territoriale integriteit" van Oekraïne wil bewaren.

"We zijn klaar om ons land te verdedigen", zei hij na afloop van het overleg met de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Politieke en diplomatieke oplossingen moeten evenwel prioriteit krijgen.

"Er is een gigantisch militair onevenwicht tussen Rusland en Oekraïne", zei Jatsenjoek. Rusland is een van de nucleaire mogendheid, benadrukte hij daarbij. "We hebben misschien minder wapens, maar we hebben de geest, de geest van de revolutie en de vrijheid", klonk het gepassioneerd.

De interim-premier, die benoemd werd nadat president Viktor Janoekovitsj van de macht verdreven werd, stond donderdag langdurig de pers te woord, terwijl de Europese leiders nog steeds aan het vergaderen zijn.

"Militaire agressie"

Zonder zich uit te spreken over de uitkomst van dat overleg, toonde Jatsenjoek zich "dankbaar" voor de politieke en financiële steun van de Europese landen. Die hebben er zich toe verbonden om "enkel met politieke en diplomatieke middelen" de "onafhankelijkheid en territoriale integriteit" van Oekraïne te bewaren ten opzichte van Rusland, aldus de Oekraïense regeringsleider.

Hij toonde opnieuw onbegrip voor de Russische militaire manoeuvres op de Krim. "We hebben het hier over een oorlog tussen twee bevriende landen." Rusland moet zich uit het schiereiland aan de Zwarte Zee terugtrekken: "We beschouwen het (de Russische aanwezigheid) als een militaire agressie en als een onaanvaardbare inzet van het Russische leger."

"Vreedzame oplossing nog mogelijk"

Zijn land poogt niet in te gaan op de Russische "provocaties" omdat "we geloven dat het nog steeds mogelijk is de crisis op een vreedzame wijze op te lossen", aldus Jatsenjoek, die naarmate de vragenronde vorderde, steeds strijdvaardiger klonk.

Belga, Foto's EPA/AFP

MEER OVER Rusland

Nu in het nieuws