Bourla op shortlist van bedreigd erfgoed

Bourla op shortlist van bedreigd erfgoed

Bourla op shortlist van bedreigd erfgoed

Print
Antwerpen - De 19e-eeuwse theatermachinerie van de Antwerpse Bourlaschouwburg staat op de shortlist van elf erfgoedsites voor 'The 7 Most Endangered', een project van de Europese erfgoedfederatie Europa Nostra, dat aandacht en steun vraagt voor ernstig bedreigde monumenten. Volgens Europa Nostra is de Bourla dankzij de machinerie nog een van de enige theatergebouwen in Europa waar nog 19e-eeuwse opera's en theaterstukken kunnen worden opgevoerd in hun authentieke setting. Het Toneelhuis wil het pand echter grondig gemoderniseerd zien.

Dat de houten machinerie van de Bourla op de shortlist prijkt, dankt ze onder meer aan het feit dat ze volgens Europa Nostra de laatst overblijvende van dat type is van de gerenommeerde Franse decorbouwers Philastre en Cambon. In 1993 onderging het geheel nog een grondige renovatie naar aanleiding van Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa, waarbij een metalen structuur werd toegevoegd om zowel moderne als klassieke vertoningen mogelijk te maken.

Vorig jaar raakte echter bekend dat Het Toneelhuis, het in de Bourla huizende gezelschap, een nieuwe renovatie wil, die op zijn minst delen van de klassieke machinerie zou ontmantelen. Europa Nostra bepleit nu het behoud ervan op de originele locatie, zodat de Bourla "het Europese centrum voor historische voorstellingen" zou kunnen worden.

'The 7 Most Endangered' is een jaarlijks project dat aan zijn tweede editie toe is. Zowel overheden als privé-organisaties konden erfgoedsites nomineren die een bijzondere historische en culturele waarde hebben én bedreigd worden in hun voortbestaan. Een panel van experts selecteerde onlangs 11 sites voor een shortlist. De definitieve laureaten worden op 5 mei bekendgemaakt op het European Heritage Congress in Wenen.

Belga
Foto FRBE

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio