Nieuwe clip: Slongs & Halve Neuro nemen het op voor de werkmens (video)

Print
Zeventig jaar na het overlijden van Lode Zielens (1901-1944) halen Slongs Dievanongs en Halve Neuro het werk van de volksschrijver uit Sint-Andries vanonder het stof. En hoe! De hiphopartiesten puurden uit zijn literaire nalatenschap de thema's die hem beroerden. Van de uitbuiting van de werkmens tot de onderdrukte positie van de vrouw. Moeder, waarom leven wij? heet de EP, naar Lode Zielens' gelijknamige roman.

Op vraag van Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) zette het duo in vijf hiphopnummers de geest van zijn werk op beat. In Nog ni te laat brengen Slongs en Halve Neuro een niet mis te verstane boodschap.

Ik pik et ni mièr, ik em et gad
Verzonne crisis, iet wor da kik ni in trap
Poepekasse debat, economische grap
elitaire spellekesn corrupte chichat

"We zijn letterlijk in de huid gekropen van arbeiders en zakkennaaisters uit de jaren twintig", zegt Halve Neuro. "Het comité Sint-Andries Herleeft heeft ons geholpen, zij hebben alle kostuums geleverd. Het resultaat: Slongs en Den Halve zoals ze eruit zouden gezien hebben in de jaren stillekes."

Agfa-Gevaert

Het hiphopduo toont zich verrassend sociaal bewogen. "Sociaal bewogen waren we altijd al. Alleen vatten we het doorgaans iets lichtzinniger op", knikt Halve Neuro. Maandagochtend sprak Slongs Dievanongs in Mortsel nog vanop het dak van een bestelwagen de stakende arbeiders van Agfa-Gevaert toe. Deels om in de videoclip van Nog ni te laat naar de actualiteit te kunnen terugkoppelen. Maar deels ook uit oprechte sociale bewogenheid.

RUAE

Voorstelling EP 'Moeder, waarom leven wij?' op 8 maart in coStA, Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen. Opening tentoonstelling om 19u, voorstelling EP om 20u en 21.15u. Moeder, waarom leven wij?, Halve Neuro. Te koop bij coStA. Prijs: 10 euro. (Voordeelprijs bij voorstelling op 8 maart: 6 euro)

.

Nu in het nieuws