Krim maakt zich op voor aansluiting bij Rusland

Krim maakt zich op voor aansluiting bij Rusland

Krim maakt zich op voor aansluiting bij Rusland

Print
Het parlement van de autonome republiek Krim in Oekraïne heeft donderdag een aanhechting bij Rusland beslist, zo hebben de Russische persbureaus bericht. De bevolking van het schiereiland moet nu in een referendum op 16 maart daarmee instemmen, of dit verwerpen.

Van de 81 aanwezige parlementsleden stemden er 71 voor een toetreding tot de Russische federatie. Voor het parlement jubelden duizenden mensen nadat de beslissing was genomen. Ze riepen "Rusland! Rusland!".

Procedure voor aanhechting gestart

De menigte kreeg van vicepremier van de regio Roestam Temirgalijev te horen dat het parlement ook had beslist de procedure voor aanhechting bij Rusland te hebben opgestart.

Volgens zijn woordvoerder Dmitri Peskov is de Russische president Vladimir Poetin van het besluit meteen op de hoogte gebracht. Poetin zat daarop een onvoorziene bijeenkomst van de Russische veiligheidsraad voor.

Tevoren had de baas in het Kremlin gezegd dat zijn land geen aansluiting van de overwegend door Russen bewoonde Krim plant, maar dat de bevolking aldaar daarover vrij moet kunnen beslissen.

Referendum

De autoriteiten op de Krim beslisten dat de twee miljoen inwoners van de Krim reeds op 16 maart in een referendum daarmee instemmen of dit verwerpen. Aanvankelijk was het referendum voor 30 maart gepland, maar dat wordt vervroegd, aldus Temirgalijev aan de Russische persagentschappen.

De stemmers krijgen twee opties: de Krim als onderdeel van de Russische Federatie of de terugkeer naar de grondwet van 1992 in de regio, die de Krim als een autonoom gebied binnen Oekraïne bepaalt.

"Illegaal"

Het nieuwe regime in Kiev heeft het referendum "illegaal" genoemd. Volgens waarnemend president Aleksandr Toertsjinov heeft het parlement van de Krim "in het zicht van machinegeweren" beslist, aldus het Oekraïense persbureau. Het voegde eraan toe dat volgens Justitieminister Pavlo Petrenko enkel een referendum in het hele land over de status van de Krim kan beslissen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, sprak van een "gevaarlijk precedent" omdat het "elders in de wereld separatisme kan aanwakkeren". "Wij moeten zeer, zeer waakzaam zijn" ten opzichte van het toelaten van het "principe dat elke regio of elk land kan beslissen tot een ander land toe te treden tegen de nationale grondwet in", zei Fabius. "Denk je in wat dit zou betekenen voor Europa (...) Denk je in wat het zou betekenen voor Afrika, voor het Midden-Oosten en voor China".

In de voorbije dagen hebben pro-Russische krachten op het volkenrechtelijk bij Oekraïne horende schiereiland de macht overgenomen.

Foto Reuters (de vlaggen van zowel Rusland als Oekraïne worden opgehangen in de straten van Simferopol in de Krim)

.

Nu in het nieuws