PVDA+ niet in stemtest: Mertens naar rechter

PVDA+ is niet opgenomen in de grote stemtest van onder andere VRT voor de verkiezingen van 25 mei. Voorzitter Peter Mertens pikt dat niet en stapt naar de rechter.

ikerremans

VRT, RTBF, De Standaard en La Libre Belgique organiseren een grote online stemtest naar aanleiding van de verkiezingen van 25 mei. De extreemlinkse partij PVDA+ is daarin niet opgenomen.

"Een kwestie van democratie", zegt Mertens donderdag in De Morgen. "Natuurlijk ben ik boos. De grote politieke partijen krijgen honderd meter voorsprong. Dat kun je geen eerlijke race noemen."

"De stemtest heeft een invloed op het stemgedrag. Dit zal ons stemmen kosten. PVDA+ laat dit niet zomaar gebeuren. Wij gaan knokken om in die stemtest te geraken."

PVDA+ is momenteel aan het overleggen welke juridische stappen de partij zal ondernemen tegen de organisatoren van de stemtest. Die verdedigen zich ondertussen in een opiniestuk in De Morgen. "Het is onmogelijk om alle partijen mee te nemen in een stemtest. Wij hebben ons gebaseerd op het feit of een partij verkozenen werd in het parlement. Dat is het meest objectieve en transparante criterium", zegt politicoloog Stefaan Walgrave (UA).

Foto Belga