Gelekte tapes scheppen beeld van Sarkozy en Bruni als gehaaide geldwolven

Gelekte tapes scheppen beeld van Sarkozy en Bruni als gehaaide geldwolven

Gelekte tapes scheppen beeld van Sarkozy en Bruni als gehaaide geldwolven

Print
Frankrijk lijkt van het ene politieke schandaal in het andere te verzeilen. Na de echtelijke problemen van de huidige socialistische president François Hollande zijn onze zuiderburen nu in de ban van 'Sarkoleaks', uitgelekte geheime gesprekken die de voormalige conservatieve president Nicolas Sarkozy en bij uitbreiding zijn hele partij UMP in verlegenheid brengen.

Op de website van het satirische weekblad Le Canard Enchaîné en de nieuwssite Atlantico verschenen woensdag tal van geluidsfragmenten die dateren van het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Sarkozy leidde Frankrijk tussen 2007 en 2012. De geluidsbestanden, allemaal afkomstig uit geheime politieke vergaderingen, werden allen opgenomen door Patrick Buisson, een voormalig politiek adviseur van Sarkozy. Buisson draagt een extreem-rechtse stempel en hij moest er tijdens de laatste presidentscampagne in 2012 voor zorgen dat de rechtse kiezers niet allemaal zouden overlopen naar het Front National van Marine Le Pen.

Electorale strategieën

Op de geluidsfragmenten zijn onder meer geheime gesprekken te horen over electorale strategieën. Sarkozy en zijn medewerkers bespreken onder meer hoe ze premier François Fillon kunnen vervangen en hoe ze het kabinet kunnen herschikken. Erg belastend is het allemaal niet, maar het geeft wel een goede inkijk in hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Wat zeker wel vervelend en schadelijk is voor het imago van Sarkozy is een gesprek tussen hemzelf en zijn vrouw Carla Bruni. Daaruit komen ze beiden over als gehaaide geldwolven die vooral uit financiële en carrièreoverwegingen een huwelijk zijn aangegaan.

Een korte take-out uit het gesprek van 26 februari 2011:

  • Bruni: "Ik dacht dat ik getrouwd was met een rijke man, maar ik ben het die jou onderhoud. Ik had fantastische contracten en nu niets meer."
  • Sarkozy: "Ik ben dus rijk geworden door te trouwen."
  • Bruni: "Later ga ik opnieuw contracten tekenen. Ik ga zelfs niet wachten om nu al een klein contractje te tekenen. Door mijn situatie hier mag ik bepaalde contracten niet aanvaarden."
  • Daarop alludeert Sarkozy zelf op het feit dat hij ook na zijn presidentschap gebeiteld zit en langs de kassa zal mogen passeren.

'Gestolen'

Volgens ingewijden is Sarkozy razend over het uitlekken van de tapes. Donderdag kondigden hij en zijn vrouiw Carla Bruni aan dat ze gerechtelijke stappen ondernemen. Sarkozy zal echter op zijn tellen moeten letten, want Patrick Buisson zou nog over veel meer materiaal beschikken dat nog veel meer belastende informatie bevat. Buisson van zijn kant beweert dat hij de tapes niet zelf heeft gelekt, maar dat ze werden gestolen.

Foto EPA

Lees ook: 'Sarkoleaks' krijgt juridisch staartje

.

Nu in het nieuws