Zandhovenaar Louiske Stoof richtte Henrad op

Zandhovenaar Louiske Stoof richtte Henrad op

Zandhovenaar Louiske Stoof richtte Henrad op

Print
Zandhoven - Henrad wil 113 banen schrappen. Aan dit Herentals' drama zit ook een Zandhovens randje, want de stichter van de fabriek was Zandhovenaar Louis Hendrickx.
In de jaren tachtig kocht half Europa zijn verwarming tussen het Albertkanaal en de E313 in Herentals. Veha spande een tijd de kroon, maar het was Louis ‘Stoof’ Hendrickx die Henrad hoogstpersoonlijk tot de grootste radiatorenfabriek van Europa maakte.
Henrad werd uit de grond gestampt door Louis Hendrickx, geboren in Zandhoven, en ook bekend als ‘Lowieke Stoof’. Zijn levenswerk begon in 1948, toen hij een kleine kachelwinkel opende in Herentals, op de hoek van de Fraikin- en Begijnenstraat een winkel van kachels. Zijn bijnaam was meteen geboren.
Maar ‘Lowieke Stoof’ bleek een goede neus voor zaken te hebben. In 1956 begon hij zelf met de productie van kachels en later radiatoren. Dat leidde in 1976 tot de oprichting van het bedrijf Henrad. Daar namen de zaken een hoge vlucht: op het einde van de jaren tachtig gingen bij Henrad dagelijks 11.000 radiatoren de deur uit en werd elke dag 350 ton staal verwerkt.
Henrad was uitgegroeid tot de grootste Europese bouwer van plaatradiatoren.
In 1988, toen hij 64 was, verkocht Louis Hendrickx Henrad aan de Britse groep Stelrad voor 2,5 miljard frank (625 miljoen euro). Het bedrijf realiseerde toen een jaaromzet van 3,3 miljard frank (825 miljoen euro). Ondanks zijn status als miljardair en bikkelhard zakenman bleef Hendrickx een volksmens. Hij was het soort van ondernemer dat geen serviceclub nodig had om sociaal te doen. In Herentals vonden ze het niet ongewoon om zijn Bentley te zien stoppen voor een frituur, waar hij dan aanschoof voor een frietje. De selfmade man weigerde ook te rentenieren.
Niet lang na de verkoop van zijn bedrijf had hij er al spijt van. Maar Louis Hendrickx was geen man om stil te zitten. In 1993 richtte hij Henco op, een bedrijf dat flexibele buizen zou maken voor verwarming en sanitair, later ook voor vloerverwarming en meer.
Hendrickx zou met Henco het ongelofelijke ondernemerswerk dat hij met Henrad opvoerde nóg eens flikken: hij investeerde 500 miljoen frank (12,5 miljoen euro) in de nieuwe fabriek. Met die fabriek kwam een einde aan het tijdperk van de ijzeren, koperen en plastic buizen die installateurs tot dan toe voor de aansluitingen van radiatoren of sanitair gebruikten. Henco’s ‘sandwich tube’, een plooibare kunststofbuis met een laagje aluminium erin, bleek veel handiger. Geen ellebogen meer en vooral: geen roest.
De eerste productielijn kwam er in 1995. En ook Henco kende een ongeziene groei. In 2002 verkocht het bedrijf al 60 miljoen lopende meter buizen, in 2008 al dubbel zoveel.
Louis Hendrickx stierf, 79 jaar oud, op 4 juli 2006. Zijn zonen Eddy en Willy namen met succes de leiding van Henco over.
Ook Henco werd inmiddels verkocht aan een buitenlandse groep.
Maar de twee bedrijven met ‘Hen’ (van Hendrickx) in hun naam blijven tot het Herentalse erfgoed behoren.
MARC HELSEN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio