Konijnen duiken weer op

De bewoners van het gebied tussen de Kapellebaan en de Hallebaan in Zandhoven zien opnieuw veel konijnen lopen. De plaag die vorig jaar in augustus opdook, flakkert er weer op.

De konijnen vraten vorige zomer de moestuinen van de bewoners leeg. Ze maakten ook pijpen in paardenweides,waardoor paarden hun benen konden breken als ze erin zouden stappen. Volgens de bewoners ging het om wilde en losgelaten konijnen, die onderling zijn beginnen kweken. Een Amerikaan die in de buurt gewoond heeft, zou bij zijn vertrek een hoop konijnen losgelaten hebben.

Na de noodkreet van de bewoners grepen de jagers in. De konijnen verplaatsten zich hierop naar de meer noordelijk gelegen weilanden richting woon- en zorgcentrum Onze Lieve Vrouw van Troost, waardoor de konijnenopstoot opgelost leek. Maar de laatste weken zijn ze opnieuw aan het afzakken, omdat ze in het struweel achter de brouwerij meer beschutting vinden. Vooral in de schemering huppelen de langoren weer lustig rond.

”Ik vrees dat als er nu niet ingegrepen wordt, het straks opnieuw uit de hand loopt. Er werd al een klein konijntje gevangen, wat betekent dat ze zich al aan het voortplanten zijn, in deze zachte temperaturen.” Volgens Geert Bollansée van de wildbeheereenheid (WBE) Zandhovense Heide is de jacht op het konijn nu gesloten. “Wij mogen nu niet op die dieren jagen. Het is trouwens niet het moment, want ze hebben al jongen. In het kader van overlastbeperking kan er wel een uitzondering aangevraagd worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos om toch te jagen, maar die uitzonderingen worden niet gauw gegeven.”

KRISTIN MATTHYSSENMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio