Tot 40.000 jongeren zorgen voor hun zieke ouders (oproep)

Tot 40.000 jongeren zorgen voor hun zieke ouders (oproep)

Tot 40.000 jongeren zorgen voor hun zieke ouders (oproep)

Print
Tot 40.000 kinderen en jongeren beginnen na hun schooldag thuis aan een andere taak: de verzorging van hun chronisch zieke ouders. Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten donderdag over het onderzoek van de Vlaamse dienst Kind en Samenleving. De organisatie vraagt meer aandacht en steun voor de jonge mantelzorgers.

Kent u een gezin waarin de kinderen (10-24 jaar) de zorg over hun chronisch zieke ouders op zich nemen? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.

De cijfers - 20.000 tot 40.000 jongeren tussen 10 en 24 jaar - zijn hoog genoeg om er een campagne over te starten, zegt An Piessens van Kind en Samenleving. In de meeste gevallen gaat het om de verzorging van chronisch zieke ouders of familieleden. Dat kunnen MS-patiënten zijn, gehandicapten of familieleden met psychische problemen of een alcoholverslaving.

Via een campagnefilm en een boekje op kindermaat wil het centrum begrip vragen voor de moeilijke situatie waarin vele kinderen zich bevinden. "Een beetje hulp zou al wonderen doen", zegt Piessens. "Scholen die zich flexibel opstellen als een taak niet gemaakt is, artsen die zich niet alleen bekommeren om de zieke ouders maar ook oog hebben voor de kinderen, financiële ondersteuning voor families: het is dringend nodig."

Belga, Archieffoto

.

Nu in het nieuws