Gifbommen kunnen al twee jaar niet ontmijnd worden

De ontmantelinginstallatie voor vloeibare toxische munitie van Poelkapelle is defect sinds de zomer van 2012. Daardoor worden al anderhalf jaar de mosterdgasbommen in de kazerne niet meer ontmanteld, maar opgeslagen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag. Donderdag begint ontmijningsdienst DOVO met de ontruiming van de wei op de grens van de gemeenten Passendael en Moorslede, waar een grote hoeveelheid oorlogsmunitie, waaronder veel toxische bommen, is aangetroffen.

ikerremans

Volgens Defensie liggen er in de kazerne vandaag zo'n 3.200 toxische projectielen opgestapeld. "Er zijn zware investeringen nodig voor een nieuwe installatie", zegt woordvoerster Ingrid Baecke. "We hebben daarvoor aangeklopt bij de gewesten, maar krijgen geen respons." Volgens Baecke is de opslagplaats voldoende veilig. "Tot 2016 kunnen we veilige opslagruimte voorzien, maar dit moet niet eeuwig blijven duren."

In vakbondskringen klinkt er bezorgdheid. "De ontdekking in Passendale komt er op een slecht moment." Volgens Groen-kamerlid Wouter De Vriendt verwaarloost Defensie de ontmijningsexpertise van ons leger. "De minister moet die net waarderen en versterken", zegt hij.

De burgemeester van Poelkapelle Alain Wyffels zegt niet op de hoogte te zijn van de defecte installatie. "Ik zal ervoor ijveren dat de installatie snel wordt hersteld", reageert hij.

Belga Archieffoto

Nu in het nieuws