Louis Tobback: "Heeft Antwerpen universiteit nodig?"

Louis Tobback: Heeft Antwerpen universiteit nodig?

Louis Tobback: "Heeft Antwerpen universiteit nodig?"

Print
Robert Voorhamme, voorzitter van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA), klonk licht triomfantelijk toen hij woensdag in uw krant de steile opgang van Antwerpen als studentenstad schetste. Met een groei met 53 procent van het aantal studenten sinds 2004, tegenover Leuven maar 37 procent. En qua imago scoort de metropool intussen al beter dan “een soort van studentenreservaat, wat Leuven uiteindelijk toch is”, aldus Voorhamme.

“Tja, dit is weer zo’n dwaze uitspraak van een Antwerpenaar, in dit geval nochtans een zeer intelligente partijgenoot”, reageert Tobback na enig nadenken. “Ik heb toch ook Antwerpen nooit vergeleken met een haventje als Shanghai (de grootste ter wereld, red.)? Kijk eens, 53 procent van een klein aantal studenten, dat is in absolute cijfers veel minder dan 37 procent van het veel grotere aantal Leuvense studenten, of kunnen ze niet meer tellen in Antwerpen? Misschien moeten ze dringend een faculteit wiskunde oprichten?”

“Ik zie twee mogelijkheden: ofwel is dit een belachelijk chauvinistische reactie. Ofwel is het goede public relations. Ik zal over mijn goede vriend niet zeggen dat hij belachelijke dingen zegt. Dus neem ik aan dat hij aan pr doet.”

“Dit heeft echt niet veel belang. Wel belangrijk is je structurele visie op het hoger onderwijs in Vlaanderen. Dan kies je best voor twee volwaardige universiteiten, Leuven en Gent, die zowat alle richtingen aanbieden, en kleinere instellingen, zoals Antwerpen en Hasselt, die meer kiezen voor specialismen. Het mag niet de ambitie zijn dat alleman zijn unief op fietsafstand heeft. Vlaanderen kan dat niet betalen en je wint dan niet in kwaliteit.”

Lees ook: In tien jaar tijd helft meer studenten in Antwerpen

Lees het volledige interview in uw krant.

DH
Foto DV

.

Nu in het nieuws