Collectie James Bond-wagens te koop voor 36 miljoen dollar

De Amerikaan Michael Dezer vraagt 36 miljoen dollar (26,2 miljoen euro) voor zijn collectie van 60 originele voertuigen uit de James Bond-films. Dat melden Britse en Duitse media. Het gaat om de grootste collectie van wagens uit de films ter wereld.

In de collectie zit onder meer de Rolls-Royce van slechterik Odd JOb in 'Goldfinger', een Lotus Esprit S1 met ski's op het dak uit 'The Spy who Loved Me' en een auto-riksja die in 'Octopussy' wordt gebruikt. Ook een Russische T55-tank die in 'Golden Eye' door een muur rijdt maakt deel uit van de collectie. De eigenaar wil de voertuigen graag allemaal tezamen verkopen, en wel voor een bedrag van 36 miljoen dollar.

De meeste voertuigen zijn afkomstig uit een museum in het Britse Lake District. Dezer kocht ze toen de eigenaar zijn museum sloot. Hij liet de voertuigen overbrengen naar zijn eigen museum in Miami. Daar kregen ze een plaatsje naast andere beroemde wagens, zoals de originele Volkswagen Beetle uit de 'Herbie'-films. Dezer bezit in totaal 1.800 wagens.

Nu in het nieuws