Historici op zoek naar passage tsaar Peter de Grote in Baasrode

Historici op zoek naar passage tsaar Peter de Grote in Baasrode

Historici op zoek naar passage tsaar Peter de Grote in Baasrode

Print
Dendermonde - Enkele Baasroodse historici willen het verhaal onderzoeken over het bezoek van de legendarische Russische tsaar Peter I de Grote aan Baasrode, bekend voor zijn scheepstimmerwerven.

Dit eventuele bezoek bleek uit het geheugen van de gemeente verdwenen te zijn. Er werd recent in het Dendermondse stadsarchief een document gevonden over een optocht ter gelegenheid van de inhuldiging van burgemeester Achiel De Kinder op 22 mei 1927. Daarbij bleek een deel van die optocht gewijd te zijn geweest aan dit bezoek.

Een groep Baasrodenaren samen met professor Emmanuel Waegemans, die werkt aan een boek hierover, zijn nu op zoek naar een foto van dit deel van de optocht van die 22ste mei 1927. Het ging om praalwagen vier die te paard het hof van de toenmalige tsaar uitbeeldde met daarbij zowel de tsaar als zijn echtgenote en hun beider gevolg.

Men is bereid 100 euro als beloning te geven aan iedereen die een foto van dat deel van de stoet bezit en ter beschikking wil stellen voor onder meer dit historisch werk. Dat moet wel voor 31 maart gebeuren.

Prof Emmanuel Waegemans (KUL), Ballaarstraat 106, 2018 Antwerpen, 03 .237.80.10, emmanuel.waegemans@telenet.be

SVOV

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio