Werknemers Henrad: "We verwachtten een reorganisatie, geen sluiting"

Na de pas aangekondigde sluiting bij Heinz in Turnhout kreeg de werkgelegenheid in de Kempen woensdag weer een klap te verwerken. Bij radiatorenfabrikant Henrad in Herentals verliezen 113 mensen hun baan. De multinational brengt de productie over naar Nederland.

drombouts

In het najaar van 2013, na een brand, werd bij Henrad nog 400.000 euro geïnvesteerd in de heropbouw van de productielijnen. Gespreid over zijn vestigingen in Nuth (Nederland) en Herentals, maakte het bedrijf in 2013 ook nog 4,5 procent winst. Maar dat volstaat blijkbaar niet om de productie in de Kempen op gang te houden. “De radiatorenmarkt is verzadigd en we kampen met overcapaciteit”, zegt de directie. “In tijdelijke ingrepen zien we geen heil meer.”

Van de 171 werknemers mogen alleen een vijftigtal bedienden van de afdelingen marketing, financiën, IT en research and development blijven. Maar die verhuizen later naar een kleiner onderkomen, elders in de streek. Zodat de grote industriesite van Henrad straks leeg komt te staan. De werknemers reageren verslagen: “We verwachtten een reorganisatie, geen sluiting.”

Bij Henrad gingen vorig jaar nog meer dan een miljoen radiatoren de deur uit.

HHM

Foto Belga

MEER OVER Herentals