3.000 jobs bedreigd door terugval dienstencheques

Pas voor de tweede keer in tien jaar tijd is er een daling van het aantal gebruikte dienstencheques. In vergelijking met een jaar eerder zijn er in januari 2014 214.463 cheques (-2,2%) minder ingediend. De daling is volgens beroepsfederatie Federgon “verontrustend”. “Als deze tendens zich doorzet, zijn 3000 jobs bedreigd” waarschuwt woordvoerder Herwig Muyldermans.

Voor 1 uur poetshulp betaal je sinds begin dit jaar 9 euro. Twee jaar geleden was dat nog 7,5 euro. Het resultaat laat zich voelen: in januari zijn er 9,6 miljoen cheques gebruikt. Nog veel, maar toch zo’n 214.000 cheques minder dan een jaar eerder. Het gaat niet om het aantal aangevraagde cheques, wel om de effectief ingediende en gebruikte cheques.

“Die terugval is een belangrijk signaal”, zegt Herwig Muyldermans van Federgon. “De groei lijkt eruit. We roepen de regering dan ook op om geen nieuwe prijsverhoging meer door te voeren. Een daling van 2 procent betekent dat de job van 3000 werknemers in het gedrang komt.”

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) begrijpt de ongerustheid. “De groei kan nu eenmaal niet blijven duren. Het probleem zit vooral bij de alleenstaande, oudere gebruiker. Al 11 procent van de mensen die dienstencheques aanvragen is ouder dan 80. Als je een klein pensioen hebt, is 9 of 10 euro per cheque al snel te veel. We zijn in ieder geval niet van plan om deze legislatuur de prijs nog te verhogen.”

Lees meer in uw krant.

WB

Foto PN

Nu in het nieuws