Boetes tot 1.100 euro voor niet-respecteren rookverbod

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vier cafébazen uit het arrondissement Mechelen woensdag schuldig bevonden aan het niet-respecteren van het rookverbod. Ze kregen boetes van 600 tot 1.100 euro opgelegd.

jrosquin

Tijdens de behandeling van de zaak op 5 februari noemden de advocaten van de cafébazen het rookverbod economisch discriminerend en vroegen ze een herziening van de wet. Dat was meteen de reden waarom de vier niet waren ingegaan op het voorstel tot minnelijke schikking: volgens hen is de huidige wet die het rookverbod omschrijft niet rechtsgeldig.

"Sinds de invoering van het rookverbod zijn al 4.209 zaken op de fles gegaan", klonk het een maand geleden. "Niet iedereen heeft de plaats om een aparte rokersruimte in te richten. Zij die dit niet kunnen, worden dus economisch gediscrimineerd ten overstaan van de anderen. Van de ene dag op de andere zijn die sympathieke cafébazen van weleer veranderd in criminelen omdat ze het rookverbod niet respecteren. Wij vragen dan ook dat deze wet dermate aangepast wordt dat de economische discriminatie verdwijnt."

Het openbaar ministerie had een boete van 1.800 euro gevorderd voor elk van de beklaagden. De rechtbank veroordeelde drie van hen tot een boete van 600 euro, terwijl de vierde 1.100 euro moet betalen.

Foto Belga

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio