Veel kritiek op plan om stadswachten agent te laten worden

De regering wil de gemeenschapswachten agent laten worden zonder een volledige opleiding te volgen. De politievakbonden en verschillende meerderheids- en oppositiepartijen maken het voorstel met de grond gelijk.

tmas

De regering wil "de paarse jassen", wier taak bestaat uit niet-politionele, publieke veiligheidsfuncties, laten doorgroeien tot de politie om onder meer alcohol- en snelheidscontroles uit te laten voeren. Ze moeten daarvoor geen volledige politieopleiding doorlopen: volgens een koninklijk en een ministerieel besluit wil de regering de gemeenschapswachten vrijstellen voor een hele reeks proeven, stages en vakken uit de politieopleiding. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Vriendjespolitiek

"Vriendjespolitiek", zegt Jan Adam van ACV-politie. "Dit heeft niets te maken met het verbeteren van de werking van de politie", zegt hij. "Als de regering toch gelooft dat de gemeenschapswachten bekwaam zijn, laat ze dat dan bewijzen tijdens de politieopleiding."

"We hebben de indruk dat ze de gemeenschapswachten willen dumpen bij de politie wegens problemen met statuut en subsidies", zegt Vincent Houssin (VSOA). "Op die manier gaat een uitbreiding van het aantal agenten enkel ten koste van de kwaliteit die de bevolking mag verwachten van een politieoptreden", voegt Gert Cockx (NSPV) toe.

"Om problemen vragen"

Ook oppositiepartijen N-VA en Groen en meerderheidspartijen Open Vld en sp.a reageren kritisch op de plannen. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het plan "om problemen vragen op het werkterrein". "Je krijgt een korps met twee snelheden, met echte agenten die een selectieprocedure hebben doorlopen en 'halve' agenten", waarschuwt hij. "Mensen gaan geen onderscheid maken, maar in noodgevallen of bij interventies kunnen deze stadswacht-agenten wel niet ingrijpen."

Ook Groen verzet zich tegen de "low-cost politieagenten". "De vroegere gemeenschapswachten mogen enkel taken uitvoeren zoals het regelen van verkeer en het afnemen van alcoholcontroles. Alleen omdat dit goedkoper zou zijn", hekelt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke. "De kwaliteit moet worden bewaakt in het belang van burgers en agenten."

Naast de oppositiepartijen N-VA en Groen is er ook bij de meerderheidspartijen Open Vld en sp.a kritiek op de piste om stadswachten agent te laten worden zonder volledige opleiding. "Ik heb veel respect voor gemeenschapswachten. Maar ze politieagent maken is gewoon geen goed idee", zegt Open Vld-kamerlid en burgemeester van Mechelen Bart Somers op Twitter. Hij zegt dat de piste de kwalificatie politie zou uithollen.

Somers wordt bijgetreden door zijn sp.a-collega in de Kamer Renaat Landuyt, ook burgemeester van Brugge. "Ik heb veel respect voor stadswachten, die belangrijk werk leveren en met wie we graag werken. Maar politietaken zijn toch nog niets anders", zegt Landuyt.

Het kabinet-Milquet begrijpt de commotie niet. "Een voorwaarde voor de doorstroming naar de politie is dat de gemeenschapswacht drie jaar ervaring heeft. Hun ervaring compenseert sommige vakken en proeven", zegt woordvoerster Ingrid Van Daele.

Belga, Foto Photo News