Ruslana (jurylid Eurosong): "Mijn ouders en ik worden achtervolgd op straat"

Ruslana (jurylid Eurosong): Mijn ouders en ik worden achtervolgd op straat

Celebs

Ruslana (jurylid Eurosong): "Mijn ouders en ik worden achtervolgd op straat"

Print

Op zondag kan je Ruslana Stepanivna Lyzjytsjko (40) bezig zien als jurylid in Eurosong. Ruslana heeft zelf in 2004 het Eurovisiesongfestival gewonnen met haar Wild Dances. Ze heeft met haar lied nog verschillende andere prestigieuze prijzen gewonnen, maar achter al dat lof schuilt grote ellende.

Ruslana komt uit Oekraïne, een land waar veel politieke strijden worden gevoerd. Ruslana is zelf een van de belangrijkste politieke activistes. Zo stond ze ooit te zingen aan de barricades voor de betogers, en dat uren aan een stuk. Ze hebben dan wel president Janoekovitsj kunnen verdrijven, maar daar betalen ze nog steeds een hoge prijs voor. "Mijn ouders en ik worden achtervolgd op straat. Ik moest zelfs verhuizen. Het is triest dat er zoveel doden moesten vallen, onder wie ook vrienden van mij. Ik zag alles gebeuren. Ik ben er ziek van. Bovendien heeft Janoekovitsj veel gedetineerden vrijgelaten. Die lopen nu gewapend rond", vertelt Ruslana in TV-Familie.

Verwaarloosd

Ruslana is al 17 jaar getrouwd met Alexander, een bekende muziekproducent in Oekraïne. Al staat ze er wel zelf van versteld dat haar huwelijk tot dusver heeft stand gehouden. "Al jaren zet ik mij in voor het protest tegen de president, wat zorgde voor bedreigingen, onzekerheid en gevaar. Het is opmerkelijk dat mijn huwelijk heeft standgehouden. Ik heb mijn familie de voorbije weken ronduit verwaarloosd. Al begrijpen ze me wel", besluit Ruslana.

Photo News / Evelien Geboers

NIET TE MISSEN