Oplichter (46) misbruikt identiteit van broer

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Johny D.G. (46) veroordeeld tot drie jaar cel en 600 euro boete voor verschillende feiten van schriftvervalsing, oplichting en diefstal. Hij voelde zich niet te beroerd om daarvoor de identiteit van zijn broer te gebruiken.

drombouts

De beklaagde had op 2 februari 2013 een nieuwe auto besteld bij een garage in Ranst. In afwachting van de levering kreeg hij een vervangwagen mee. De garagist diende twee dagen later klacht in, omdat hij Johny D.G. niet meer kon bereiken en zijn opgegeven adres vals bleek.

De beklaagde stapte op 20 april zelf naar de politie en deed alsof hij zijn portefeuille met identiteitskaart en rijbewijs verloren had. Hij aasde op een attest van verlies dat hij op naam van zijn broer liet opstellen. Met dat attest bestelde hij drie dagen later een Landrover bij een garage in Antwerpen, maar daar mislukte zijn plan, want hij kreeg geen vervangwagen mee.

Nog diezelfde dag stapte hij een Citroën-garage binnen en daar had hij meer succes. Hij bracht de vervangwagen later terug, na er eerst duizend kilometer mee gereden te hebben. De bestelde Citroën haalde hij niet af, waardoor de garage contact opnam met zijn broer. Die diende op zijn beurt ook klacht in, omdat Johny D.G. een gsm-abonnement op zijn naam had afgesloten.

In mei en juni volgden er nog drie klachten van slachtoffers die hem bromfietsen hadden meegegeven, nadat hij hen met valse betalingsbewijzen in de luren had gelegd. De beklaagde werd al meermaals veroordeeld voor gelijkaardige feiten en had daar duidelijk geen lessen uit getrokken.