Getuige blijft bij verhaal: "Geschreeuw gehoord in huis Pistorius"

Op de derde dag van het moordproces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft een nieuwe getuige zijn verklaringen over geschreeuw in het huis van de beklaagde bevestigd. Net zoals twee andere getuigen vertelde ook Charl Johnson voor de rechtbank van Pretoria over luid hulpgeroep vooraleer in de bewuste nacht de schoten vielen.

tmas

In de vroege ochtend van 14 februari 2013 had de paralympische atleet zijn vriendin Reeva Steenkamp in zijn woning door een gesloten badkamerdeur doodgeschoten. Pistorius zei dat hij dacht dat het om een inbreker ging. Bovendien had hij van een harmonische avond met Steenkamp gesproken. Die bewering zou door luid hulpgeroep echter tegengesproken worden.

De advocaat van Pistorius (27) probeerde in het kruisverhoor de uitspraken van Johnson te ontkrachten. Diens bewering werd woensdag in elk geval geschraagd doordat hij zei dat ook andere mensen kort na de dramatische gebeurtenissen over dezelfde details hadden gesproken.

Schot tijdens lunch

Als vierde getuige van de aanklager legde profbokser Kevin Lerena verklaringen af over een incident in een restaurant, waar Pistorius met een pistool onder tafel had geschoten en een vriend vroeg te zeggen dat hij dat had gedaan. "Zeg gewoon dat jij het was, ik wil geen spanningen rondom mij", zou Pistorius na het schot gezegd hebben tegen Darren Fresco, aldus de getuige over een gezamenlijke lunch met enkele vrienden in een restaurant in Johannesburg in januari 2013.

Het schot ging rakelings naast zijn voet. "Ik keek naar beneden en zag een gat in de grond. Ik was niet gewond (...) Ik was erg geschokt", zei Lerena. Pistorius had zich voor het schot verontschuldigd. De aanklager wil met de getuigen blijkbaar aantonen, dat Pistorius onvoorzichtig en dom met wapens omgaat.

Langdurig proces

Het proces is door de rechtbank vastgelegd op 15 zittingsdagen. Omdat het Openbaar Ministerie alleen al 107 getuigen oproept, wordt met een duidelijk langduriger proces rekening gehouden. Voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika wordt een moordproces grotendeels rechtstreeks op televisie uitgezonden. Driehonderd journalisten uit binnen- en buitenland volgen het proces.

Belga, Foto AFP: Oscar Pistorius