Moslims mogen niet naar Mars

Moslimleiders hebben een fatwa uitgesproken tegen moslimvrijwilligers die voor een bemande missie op Mars zouden gaan leven. Zo'n missie is levensgevaarlijk en kan niet verantwoord worden in de islam, zeggen ze.

jvanlint

De fatwa is een reactie op de plannen van de Nederlandse organisatie Mars One, die tegen 2025 een bemande missie naar Mars wil sturen met als doel er een kolonie te stichten. De organisatie zocht daarvoor vrijwilligers. Duizenden mensen reageerden op de oproep, waaronder ook 500 moslims. Zij mogen volgens de Generale Autoriteit van Islamitische Zaken in de Verenigde Arabische Emiraten niet op Mars gaan wonen.

"Een dergelijke eenrichtingsreis vormt een levensgevaarlijk risico en kan nooit verantwoord worden in de islam. De kans bestaat, dat vrijwilligers die naar Mars reizen, het niet overleven", stelt de commissie volgens de lokale krant Kaleej Times. "Astronauten zouden dus sterven zonder rechtmatige reden en daarmee dezelfde straf verdienen als iemand die zelfmoord pleegt", klinkt het.

Verkenningsreis

Mars One heeft al geageerd op de fatwa. De organisatie wijst erop dat de moslimwereld een sterke traditie van exploratie heeft, en geeft voorbeelden van moslims die doorheen de geschiedenis verkenningsreizen hebben ondernomen.

"De missie biedt iedereen de kans om de Neil Armstrong van Mars te worden, ongeacht de nationaliteit of religie", zegt de organisatie op haar website. "Mars One heeft geen politieke of religieuze belangen, maar hoopt dat deze enorme eer voor iedereen in de wereld haalbaar is."

Mars One betwist ook dat de reis gelijkstaat met zelfmoord. "De verkenning van de ruimte zal, net zoals de verkenning van de wereld vroeger, risico's en beloningen met zich meebrengen. Het kan nu nog erg gevaarlijk lijken om mensen naar Mars te sturen, maar die zending zal voorafgegaan worden door minstens acht vrachtladingen. Robots zullen de bewoonbare nederzetting bouwen. Water en zuurstof zullen binnen die habitat geproduceerd worden, en de nederzetting zal minstens twee jaar operationeel zijn voor de eerste bemanning de aarde verlaat."

Mars One roept de autoriteit op om de fatwa in te trekken de grootste ontdekkingsreis uit de geschiedenis open te stellen voor moslims.

IPS

Archieffoto