Boom kan fluiten naar statuut 'centrumgemeente'

Er zijn geen plannen om de lijst van de centrumgemeenten/steden uit te breiden, zolang er geen extra middelen hiervoor worden voorzien. Daarmee krijgt Boom opnieuw nul op het rekest om als centrumgemeente erkend te worden. Tijdens de voorbije legislatuur heeft de Vlaamse regering vragen gekregen van Vilvoorde, Boom en Tienen om erkend te worden als centrumstad.

boey jan

Dat laat Vlaams minister Freya Van Den Bossche (sp.a) weten op een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem (Open Vld).

De erkenning levert onder meer extra middelen op uit het Stedenfonds. "Voor extra subsidies via een erkenning als plattelandsgemeente vallen we uit de boot omdat Boom als gemeente te groot is. Omgekeerd zijn we te klein voor een erkenning als kleinstedelijk gebied. Met andere woorden Boom mag voor alles een centrumfunctie hebben en hiervoor financieel opdraaien, maar krijgt van de overheid geen enkele tegemoetkoming", legt de gemeentesecretaris uit. Het besluit van de minister is duidelijk: "Zolang die extra middelen er niet zijn wordt niet aan de samenstelling geraakt", zegt minister Freya Van Den Bossche. Voor de minister zijn er nu urgentere en grotere maatschappelijke uitdagingen, die ook hun impact hebben op de rest van Vlaanderen, die eerst moeten aangepakt worden. Jan BOEY

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio