1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Afscheid van "onverwoestbare Jan Hoet"

In de Gentse Sint-Pauluskerk is de ruim twee uur durende uitvaartplechtigheid voor de op 77-jarige leeftijd overleden kunstkenner, curator en museumdirecteur Jan Hoet afgelopen. Er waren ongeveer 1.800 aanwezigen in en buiten de kerk.

ikerremans

Bij het begroeten van de kist sprak priester Michel De Beer onder meer over een "onverwoestbare Jan", "onvermoeibare speurder naar schoonheid en zin", "uitdagende duelleerder", "tumultueze maar toch zo aanhankelijke echtgenoot" en "steeds verrassende en feestelijke grootvader."

De plechtigheid werd opgeluisterd door het Brussels Philharmonic, dat muziek bracht van onder meer Arvo Pärt, Joseph Haydn, Gabriël Fauré en Georg Friedricht Händel. Zes kleinkinderen en zijn dochter Marianne haalden herinneringen op. De Amerikaanse kunstenaar David Hammons hield het kort ("Thank God, what a gift") en ook zijn voormalige professor Marcel Maeyer nam het woord.

Er werden tijdens de 45 minuten durende offerande 1.800 nagedachtenisprenten uitgedeeld: een reproductie van een werk van Marlene Dumas die Jan Hoet in 1992 schilderde en op de achterzijde een gedicht van Roland Jooris.

Onder de aanwezigen waren heel wat (beeldende) kunstenaars, onder wie Cai Guo-Qiang en Emilio Lopze-Menchero, Michaël Borremans, Wim Delvoye, Jan Fabre, Jan Van Imschoot, Berlinde De Bruyckere, Ria Pacquée, Johan Tahon en Jan De Cock. Ook galeriehouders of (voormalig) museumdirecteurs tekenden present, evenals schrijver A.F.Th van der Heijden en een aantal politici, onder wie Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, oud-minister Stefaan De Clerck, leden van het Gentse schepencollege en gouverneur Jan Briers.

Verder waren er delegaties uit Herford, waar Hoet in 2005 het museum voor hedendaagse kunst en design MARTa opende, en uit Kassel, waar hij in 1992 curator was van de vijfjaarlijkse tentoonstelling.

Jan Hoet wordt woensdagnamiddag in intieme kring begraven op Campo Santo. Tussen 12 en 15 uur gaat er in en voor het SMAK een "monumentale koffietafel" door.

Belga Foto Belga