Nieuw op de markt: restaurantgids voor diabetici

Diabetici hebben het vaak niet gemakkelijk om in sterrenrestaurants een menu te vinden dat volledig aan hun beperktheden voldoet. Vaak zijn gerechten bereid met een beetje suiker of wordt er geen rekening gehouden met het vezelgehalte. Daarom lanceert de Lierse arts Christine Pelckmans samen met de GaultMillau binnenkort de gids 'Zucsu' waarin de beste restaurants voor diabetici vermeld staan.

mgeysmans

Ieder restaurant krijgt 1 tot 3 suikerblokjes, waarbij drie het beste is voor diabetici. In de beoordeling wordt rekening gehouden met het feit of er al snel brood op tafel wordt geplaatst, vezels verlagen namelijk het risico op een lage suikerspiegel, en de bereidheid om een menu aan te passen. "Twee klontjes betekent dat de zaak koolhydraten in het menu berekent en dat op de kaart vermeldt. Een derde klontje betekent dat restaurants ook optelsommen maakt voor volledige menu's. Daardoor kunnen er ook meteen tips gegeven worden over het beste moment tijdens het eten om insuline in te spuiten."

"Er zijn meer diabetici dan vegetariërs in ons land en toch kunnen ze nergens terecht", weet Pelckmans nog te vertellen. Ze adviseert de restaurants massaal deel te nemen aan het initiatief, en belooft ook hulp bij het berekenen van het aantal koolhydraten in een menu.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar zucsu@gaultmillau.be.

Photo News / Mieke Geysmans

MEER OVER Eten & Drinken